Monthly Archives: May 2016

Karakteristik Asari Rasul Dalam Proses Penjelmaan Patung Anak Lembu Emas

aposamir (2)

 


 

[Mukaddimah]

Di sini kita faham, memang perbuatan mencampakkan barang kemas ke dalam api adalah bertujuan untuk meleburkannya. Ini terbukti dalam ayat ke-88 ini. Kemudian dari leburan itu, Samiri ‘mengeluarkan’ untuk mereka dari leburan barang-barang itu (patung) seekor anak lembu yang bertubuh lagi bersuara. Di sini tidak dinyatakan dari leburan itu Samiri membuat kerja-kerja pertukangan seperti membentuk sebuah patung. Kita ada bukti bahawa semua itu memang tidak diperlukan sama sekali. Ini kerana dalam proses itu, Samiri telah melibatkan satu entiti yang akan memintas semua proses pertukangan itu. Entiti yang mempunyai kekuatan telepatik dan telekinesis!


 

 

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us

Rahsia Asari Rasul Dalam Aspek Teknologi Telekinesis & Telepatik

aposamir

 


 

[Mukaddimah]

Dalam artikel yang lepas kita telah mengetahui satu rahsia penting tentang sumber tenaga rahsia yang diperolehi oleh Samiri. Juga semasa semua emas-emas itu dicampakkan ke dalam api, Samiri juga telah mencampakkan kekuatan X  bersama-sama, kemungkinan besar selepas semua emas telah habis dicampakkan ke dalam api.

Sumber tenaga yang membentuk patung anak lembu itu dan bersuara mengikut apa yang dimahukan oleh Samiri.

Kita akan mempelajari lebih lanjut, sejauh mana kemampuan sumber tenaga itu dan apa yang boleh serta yang tidak boleh dilakukan dengan kekuatan X


 

 

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us

Kemampuan Samiri Dalam X-Men Apocalypse

ensabahnur


 

[Mukaddimah]

Di dalam Al-Quran, dikisahkan tentang Samiri bertindak mencipta patung anak lembu yang diperbuat dari emas. Apabila ditanya mengapa dia berbuat demikian, Samiri menjawab: “Aku mengetahui dan menyedari apa yang tidak diketahui oleh mereka, lalu aku mengambil segenggam dari ‘kesan jejak Rasul’ itu, kemudian aku mencampakkannya; dan demikianlah aku dihasut oleh hawa nafsuku.”

Apakah maksud Asari al-Rasul?

Bagaimana kuasa dari Asari al-Rasul dapat membuatkan barang-barang kemas kaum Bani Israel membentuk sebuah patung anak lembu emas yang bertubuh dan bersuara? Apakah lagi kemampuan luarbiasa yang boleh dimanipulasi dari sumber tersebut?

Mengapakah di dalam filem X-Men Apocalypse menyatakan: En Sabah Nur adalah ‘mutan yang pertama’?

Ikuti artikel yang mendebarkan ini! Hanya di MistisFiles.


 

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us

Apa yang dicari Ponce de León?

poncedeleon

 


 

[Mukaddimah]

Pada  2 April 1513, seorang penjelajah Sepanyol yang bernama  Juan Ponce de León dan para pengikutnya telah direkodkan sebagai orang Eropah yang pertama yang menemui Florida. Legenda mengatakan bahawa mereka membuat penemuan ini sambil mencari Fountain of Youth, sumber air ajaib yang dikatakan mampu menentang kembali proses penuaan dan menyembuhkan penyakit.

Namun bagaimana jika, legenda itu sebenarnya ingin menutup satu ‘legenda’ yang lain?

Ikuti misteri Ponce de León  yang popular disebut dalam filem Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides.

 


 

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us

Fail No. 00066587437: The Necronomicon

necronomicon

 

 

 


 

Apakah itu Necronomicon? Adakah ianya fiksyen atau benar-benar ada? Apakah rahsia di sebalik Necronomicon? Artikel ini akan mengupas satu topik yang benar-benar misteri, sejarah Necronomicon dari segi novel dan dunia fiksyen, tulisan-tulisan ilmiah tentangnya dan kumpulan-kumpulan sihir dan muzik Black Metal yang dikaitkan dengannya.


 

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us

Protocols of The Elders of Mindcontrol: New Agenda

Mind Control - Eye


Dunia memasuki era baru. Namun senjata The Elite ini masih digunakan, namun, dengan cara baru dan teknik yang baru. Ini kerana, teknologi semakin berkembang. Sepertimana versi Marshmallow (setakat artikel ini ditulis) untuk Android, maka versi kawalan minda The Elite juga sudah pasti memasuki versi yang baru dan dasyat!


 

[Sukatan Pelajaran]

 

* Agenda baru The Elite

 

* Apakah teknologi terbaru yang menakutkan itu?

 

* Bagaimana teknologi fiksyen dalam filem menjadi impian blueprint The Elite

 

dan banyak lagi!

 

 

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us

Sinopsis: Maktab Ibu Kandung: Kenangan dan Pahit Manis Pendidikan Zaman Kolonial

maktabik

 

 

[Mukaddimah]

 

R.O. Winstedt telah mengilhamkan penubuhan yang dibayangkannya sebagai satu ‘institusi yang melatih para guru’. Namun anehnya, beliau menyarankan bahawa kawasan yang akan dibina pusat latihan itu hendaklah memiliki tanah yang luas, untuk menampung tanah-tanah pertanian.

Rupa-rupanya Winstedt bercadang untuk mengekalkan status orang-orang Melayu sebagai petani dengan ekonomi sara diri sahaja, melalui pendidikan yang hanya sebagai syarat, bahawa hidup orang-orang Melayu tidak harus melampaui pendidikan taraf rendahnya itu. Pemikiran Winstedt itu lebih berbahaya dari R. J Wilkinson yang dikatakan sebagai ‘idola’ dan ‘guru’ kepada Winstedt.

Tahun 1922 menyaksikan SITC (Sultan Idris Training College) ditubuhkan dengan perlantikan O. T Dussek sebagai pengetuanya yang pertama. Perkara yang sebaliknya dari apa yang dirancang Winstedt terjadi, pengetua SITC itu tidak sepenuhnya menurut gagasannya, sebaliknya menggalakkan pelajar-pelajar Melayu memajukan diri sendiri dan keluar dari kepompong selesa di kampung-kampung.

Duduk di bawah para pengetua dan pegawai pendidikan berbangsa Eropah, segala hinaan dan sindiran sudah menebalkan kulit muka para pelajar perintis di pusat latihan itu untuk terus berjuang menjadikan pengetahuan yang dipelajari di situ sebagai suluh budiman buat anak bangsa. Suka-duka di ‘Maktab Ibu Kandung’ adalah cerita epik yang menjadi memori gelap dan terang sebagai roh semangat yang lahir dari sejarah yang terbakar sejak berkurun lamanya.

 

Artikel penuh di: Maktab Ibu Kandung: Kenangan dan Pahit Manis Pendidikan Zaman Kolonial

Belum lagi menjadi ahli? KLIK  Join Us

 

Kami di MistisFiles mengucapkan Selamat Hari Guru.

Sinopsis: ‘Konflik Dingin’ Laut Champa: Berbaloikah Kita Membela Panda Yang Menggigit Jari Kita?

map-of-china-philippines-spratly-islands_616090

 

[Mukaddimah]

Pencerobohan China di kawasan Laut Champa (baca: Laut China Selatan) melibatkan beberapa negara Asia Tenggara khususnya negara-negara ASEAN seperti Vietnam, Filipina, Indonesia dan Malaysia yang melibatkan kawasan maritim mereka. Kita maklum tentang krisis Kepulauan Spratly yang masih belum diselesaikan dengan baik setakat ini.

Pencerobohan kapal-kapal nelayan China dengan diiringi  kapal coast-guard di perairan Indonesia tidak lama dahulu adalah satu lagi tindakan angkuh yang luarbiasa walaupun Indonesia bukanlah sebuah negara kecil di Asia Tenggara. Tindakan pada masa dahulu China terhadap Vietnam dan Filipina yang melibatkan beberapa pertempuran dan tindakan agresif dilihat sebagai kayu ukur sejauh mana China mampu bertindak angkuh tanpa kompromi.

Bagaimana dengan Malaysia? Diplomasi senyap Malaysia dipuji China dan ini memperlahankan keangkuhan mereka. Boleh dilihat seolah-olah tindakan China kurang terang-terangan terhadap Malaysia berbanding negara-negara jiran yang lain. Namun begitu, keangkuhan China tetap ada contohnya isu yang melibatkan Beting Patinggi Ali di perairan Sarawak menunjukkan China seolah-olah lupa mengajar rakyat atau askar mereka undang-undang laut antarabangsa atau ilmu geografi dan persempadanan antara negara.

Soalannya: Berbaloikan kita membela seekor Panda yang selalu cuba menggigit jari kita?

Artikel kali ini menjelaskan mengapa China berselindung di sebalik bayang-bayang imperialisme era baru, polemik geopolitik dengan kuasa Barat terutama Amerika dan NATO dan Malaysia sebagai benteng terakhir menangani permainan kuasa-kuasa asing ini di Laut Champa, yang merupakan ‘peti deposit’ sumber baru, untuk menjana mesin-mesin perang kuasa-kuasa ini.

 

Artikel penuh di: ‘Konflik Dingin’ Laut Champa: Berbaloikah Kita Membela Panda Yang Menggigit Jari Kita?

Belum lagi menjadi ahli? KLIK  Join Us