MistisFiles

Pengetahuan Rahsia Itu Hanya Untuk Mereka Yang Mampu Memahaminya

Archive for the ‘The Matrix 0101’ Category

Hidup Di Dunia Fana : Jika Tuhan Menjadikan Ia Terlalu Subjektif

Posted by jigsmaster on August 16, 2017
matrixthirteenth-floor

kredit: theghostdiaries.com

 

 

Bagaimana, jika Tuhan menjadikan hidup ini terlampau subjektif. Anda masuk agama-Nya atau tidak, di dalam dunia anda boleh meneruskan hidup sebagai manusia biasa. Anda menyembah Dia atau tidak, anda masih boleh makan dan minum seperti manusia-manusia yang lain.

Anda percaya kepada Dia atau tidak, jika anda berusaha anda akan kaya dan hidup selesa. Tuhan tidak berminat untuk menyeksa anda di dunia ini. Dia tidak akan cepat memberi anda hukuman supaya menarik anda menyembah Dia walaupun tujuanNya menciptakan anda adalah untuk beribadah kepadaNya – untuk menyembahnya.

 

“Dan tidaklah Aku ciptakan Jin dan Manusia kecuali untuk beribadah kepadaku”

(Surah adz-Dzaariyaat ayat 56, AlQuran)

 

 

 

Apa akan jadi jika hidup ini terlalu subjektif. Perintah-perintah agama dan larangan-larangan agama sesiapa boleh mengambilnya atau tidak mengambilnya. Namun Tuhan sudah berpesan, jika manusia melakukan dosa, maka dia akan diseksa. Jika dia mengumpulkan pahala, maka dia dibalas syurga. Tetapi anehnya Dia tidak terlalu memaksa manusia di dunia ini. Dia membiarkan sahaja.

Orang-orang kafir hidup subur dengan riang gembira. Orang-orang beriman juga boleh hidup subur dengan riang gembira jika mengikut hukum alam yang ditetapkan Tuhan. Siapa berusaha dia akan mendapatkan hasilnya. Maka berebutlah manusia kafir dan beriman mengambil apa sahaja di dunia ini untuk hidup. Untuk makan dan minum. Untuk tertawa gembira.

Apa akan jadi jika hidup ini terlalu subjektif. Hukum di dalam AlQuran boleh diambil manusia atau dibuang manusia, Tuhan tidak peduli. Namun di Hari Pembalasan, Tuhan akan berkira tentang itu. Orang yang membuang hukumNya, Tuhan hanya membiarkan sahaja dia gemuk dan bahagia. Orang yang mengambil hukumNya juga Tuhan hanya memerhatikan sahaja. Dosa pahala sudah pasti. Tuhan Maha Menghitung.

Dalam hidup yang terlampau subjektif, orang beriman jika mahu berjaya mesti ikut hukum alam. Jika mereka menentang hukum alam, mereka akan ketinggalan dari orang kafir. Tuhan tidak menurunkan bantuan atau keistimewaan dek kerana mereka orang beriman. Sunnatullah dan sebab-akibat kekal berjalan. Jika berdoa, doanya akan disimpan di akhirat nanti. Orang kafir atau beriman sama sahaja.

Beza orang kafir dan beriman HANYALAH KETIKA DI HARI PEMBALASAN.

Adakah ini adil?

Adakah ini adil?

Adakah ini adil kepada orang-orang kafir? Tuhan hanya membiarkan mereka melakukan apa saja tanpa menghukum mereka di dunia untuk menyedarkan mereka? Di akhirat nanti, pasti mereka akan merasa ‘tertipu’ dengan diri mereka dan sistem Tuhan yang terlampau subjektif ini. Tuhan, mengapa Engkau tidak hukum kami semasa di dunia?

Kami tidak tahu. Ini bukan salah kami. Kami tidak beriman dan hidup kami makin bahagia makin bahagia. Kami lihat orang beriman makin lama semakin susah dan hina. Mengapa Engkau tidak seksa kami, susahkan kami atau dera kami ketika kami berkafir kepadaMu? Mengapa Engkau tidak jadikan siapa yang beriman akan bahagia di dunia dan yang kafir terus menderita dan sengsara?

Ingat! Dalam hidup yang terlalu subjektif, kamu berkafir atau beriman itu tidak penting. Iman itu tiba-tiba akan menjadi sangat berharga ketika di Hari Pembalasan itu. Di dunia, kamu semua akan hidup secara saksama; beriman atau kafir, siapa berusaha dia akan berjaya. Siapa menentang hukum alam, dia akan sengsara.

Bayangkan jika Tuhan menjadikan hidup ini terlampau subjektif. Siapa yang tidak beriman akan menderita rasa seolah-olah tertipu semasa di dunia di mana kekal hidup bahagia semasa berkafir tanpa ada sesuatu yang menyedarkannya sesaat tentang iman dan Tuhan. Bayangkan jika Tuhan tidak pedulikan kita. Kita berkafir sampai mati dan mendapat balasan sesuai dengan kekafiran kita. Semuanya bergantung pada nasib dan diri sendiri.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us

Temubual M.O Tentang “Ten Commandments of Matrix” (3rd Law)

Posted by jigsmaster on October 24, 2015

ts_1_10_wi-3

 

Ini adalah temubual M.O bersama rakannya,berbicara perihal apa yang dinamakan “Ten Commandments of Matrix”. Khas buat subscriber MistisFiles.

(3rd Law)

 

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us

Temubual M.O Tentang “Ten Commandments of Matrix” (2nd Law)

Posted by jigsmaster on October 23, 2015

 

 

 

 

 

 

Ini adalah temubual M.O bersama rakannya,berbicara perihal apa yang dinamakan “Ten Commandments of Matrix”. Khas buat subscriber MistisFiles.

(2nd Law)

 

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us

Temubual M.O Tentang “Ten Commandments of Matrix” (1st Law)

Posted by jigsmaster on October 11, 2015

images

 

Ini adalah temubual M.O bersama rakannya,berbicara perihal apa yang dinamakan “Ten Commandments of Matrix”. Khas buat subscriber MistisFiles.

(1st Law)

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us

Matriks Hologram 4.5: Kucing Schrödinger & Hukum Ketidakpastian Heisenberg

Posted by jigsmaster on May 27, 2015

kucng

 

 

Fasal ini dalam menyatakan hakikat alam-alam ciptaan The Programmer atau yang disebut ‘Matriks’.Di dalam fasal ini akan diperjelaskan tentang kondisi Matriks yang berubah-rubah mengikut pemerhati.Dijelaskan juga bagaimana Matriks menjadi tidak konkrit kerana zarah-zarah seolah-olah wujud secara ilusi yang mungkin menjelaskan kondisi berbilang dalam kesatuan.Matriks yang berbilang menjadi sirna dan yang tinggal hanyalah satu kewujudan tunggal yang supermutlak.

 

 

Peringatan

Artikel-artikel di dalam siri The Matrix kebanyakan di luar kotak pemikiran biasa.Ada yang menyentuh ilmu-ilmu kerohanian tertentu terutamanya Ilmu Tasawuf (Sufism).Sekiranya ada di antara artikel di dalam siri ini telah mengganggu ketenteraman anda,anda tidaklah digalak meneruskan pembacaan.Sekiranya anda merasa keliru atau sangsi setelah membaca isi kandungannya,terutama mengenai ajaran kerohanian,sila rujuk guru-guru agama yang mursyid dalam bidang Tasawuf.Sekiranya perlu sila rujuk AlQuran dan AlHadis serta kitab-kitab Tasawuf yang muktabar,sekadar menyebutkan contoh seperti Tanwirul Qulub, Minhajul Abidin,Futuhatul Ariffin,Sirus Salikin dan Hikam,atau lebih bagus sebagai permulaan kitab Imam Al-Ghazali, Ihya ‘Ulumuddin.The Matrix adalah sekadar model untuk pemahaman masalah kehidupan manusia dari kaca mata terkini,di mana tidak mengubah sedikit pun konsep dan kepercayaan sebenar ilmu kerohanian itu sendiri.Dalam hal ini MistisFiles cuba untuk menyederhanakan isi kandungannya sesuai dengan tingkat kefahaman awam.

-M.O

 

 

Alam ini diciptakan dari Zat-Nya.Kesemua isi alam semesta ini berasal dari-Nya.Alam semesta ini adalah senda gurau dan permainan semata-mata.Alam ini penuh kepura-puraan dan hanya layak dilayan sebagai persinggahan sementara.

Ini adalah kata-kata agama yang kononnya kolot bagi sesetengah orang.

Namun di sana,mekanik kuantum telah menemui bahawa zarah-zarah itu hanyalah ilusi;ia tiada di sana.Sebagaimana sesuatu objek dijatuhkan ke dalam Lohong Hitam.Objek tersebut akan hancur disebabkan permukaan Lohong Hitam yang sangat panas.Namun jika difikirkan secara mendalam, jika pun objek tersebut mampu menahan panasnya suhu permukaan Lohong Hitam, objek tersebut akan hancur ketika masuk ke dalam isi dalam Lohong Hitam yang berupa satu singulariti. Namun teori yang lain mengatakan objek tersebut tidak hancur;ia hanya ditukarkan kepada bentuk 2 dimensi yang menduduki permukaan Lohong Hitam.

Ini adalah tabiat mekanik kuantum;dua peristiwa terjadi secara bersamaan,sebelum kejadian Keterkaitan Kuantum terjadi.Objek tersebut akan hancur dan selamat secara bersamaan.Objek tersebut akan berada pada dua kondisi sebelum ditentukan kondisi mana yang sesungguhnya terjadi.Dalam hal ini,Keterkaitan Kuantum adalah penentuannya apabila zarah-zarah tadi diperhatikan memiliki tabiat yang sama;menunjukkan seolah-olah yang berbilang itu ilusi kepada yang tunggal.
.

 

 

 

 

 

 

 

Hakikat Berbilang Matriks Dalam Zat Singulariti Yang Tunggal

 

 

singularity

“The world is a pixelated world, not a voxelated world.”

(Leonard Susskind)

 

 

 

 

 

 

Masalah di dalam Mekanik Kuantum adalah untuk memastikan bahawa pengukuran dapat diketahui secara mutlak di dalam alam berskala kuantum sebagaimana kita mengukur di alam berskala biasa.Namun pengukuran di dalam alam berskala kuantum menjadi sukar dan mencapai tahap paradoks apabila zarah-zarah superkecil adalah lebih kecil dari zarah-zarah cahaya;iaitu foton.

Kita melihat melalui mata;iaitu peralatan sensor bagi foton yang membawakan objek kepada minda.Mengimbas kembali penerangan sebelum ini bahawa jika anda memahami setakat ini,anda akan sedar bahawa sebenarnya mata manusia bukan hakikat penglihatan kepada ruang.Kuasa melihat yang sebenar berada pada minda manusia.Mata hanya sebagai pengesan/sensor cahaya.Cahaya pula adalah asbab kepada dimensi.

Ruang—>dimensi—>cahaya—>mata—>minda

Cahaya adalah pergerakan terbukanya hijab kepada dimensi.Hijab ini dalam penafsiran manusia adalah kegelapan.Dalam istilah Matriks,cahaya adalah skrip masa-nyata yang bertugas membaca coding ruang dan membawanya ke sensor minda iaitu mata.Minda akan membuat pengecaman dan ‘melihat’.Jadi cahaya adalah paket-paket data yang bertugas membawa ruang kepada minda.Apabila cahaya adalah medium yang ‘berjasad’,dimensi adalah konsep yang merupakan natijah dari cahaya dan minda.Dengan kata lain dimensi wujud dengan penapisan dari cahaya.Cahaya yang membentuk dimensi dan menghantarnya ke minda,melalui sensor mata.Tanpa cahaya,tiada dimensi.Maka tiada ruang yang mampu difahami manusia.Apakah maksud semua ini?

RUANG YANG DIFAHAMI MANUSIA SEBENARNYA ADALAH TINDAKBALAS CAHAYA.

Cahaya terdiri dari dua keadaan.Terang dan gelap.Dalam minda manusia,ia mengenalnya dalam kod warna.Hitam dan putih.Jika dua keadaan ini membentuk cahaya maka kegelapan sebenarnya ialah satu bentuk cahaya.Ini yang membentuk konsep DARK MATTER.Sebagaimana ‘dark matter’ (jisim gelap) yang dikatakan membentuk 70% alam semesta ini,maka kegelapan juga membentuk majoriti ruang.

JIKA BEGITU APA KAITANNYA DENGAN MATRIKS?

Kita maklum bahawa Matriks adalah ruang.Namun untuk membezakan antara Matriks dan ruang,kita harus mengetahui Hukum Pertama Matriks iaitu:


“Bagi entiti yang wujud di dalam Matriks,ia berjumlah infiniti;tidak terkira banyaknya.Di luar Matriks,tiada Matriks”

APAKAH MAKSUDNYA?Baca seterusnya.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us

Matrix Hologram 4.4

Posted by jigsmaster on April 17, 2015

matrix13a

 

Fasal ini dalam menyatakan hakikat alam-alam ciptaan The Programmer atau yang disebut ‘Matriks’.Di dalam fasal ini akan diperjelaskan tentang rahsia ruang Matriks yang semata-mata ilusi.Dijelaskan juga bagaimana ruang menjadi ilusi kerana semua partikel memiliki hubungan antara satu sama lain seolah-olah satu partikel atau satu sistem tunggal yang mana manusia menghitungnya seolah-olah partikel-partikel atau zarah-zarah yang tidak terpermanai banyaknya.

 

 

Peringatan

Artikel-artikel di dalam siri The Matrix kebanyakan di luar kotak pemikiran biasa.Ada yang menyentuh ilmu-ilmu kerohanian tertentu terutamanya Ilmu Tasawuf (Sufism).Sekiranya ada di antara artikel di dalam siri ini telah mengganggu ketenteraman anda,anda tidaklah digalak meneruskan pembacaan.Sekiranya anda merasa keliru atau sangsi setelah membaca isi kandungannya,terutama mengenai ajaran kerohanian,sila rujuk guru-guru agama yang mursyid dalam bidang Tasawuf.Sekiranya perlu sila rujuk AlQuran dan AlHadis serta kitab-kitab Tasawuf yang muktabar,sekadar menyebutkan contoh seperti Tanwirul Qulub, Minhajul Abidin,Futuhatul Ariffin,Sirus Salikin dan Hikam,atau lebih bagus sebagai permulaan kitab Imam Al-Ghazali, Ihya ‘Ulumuddin.The Matrix adalah sekadar model untuk pemahaman masalah kehidupan manusia dari kaca mata terkini,di mana tidak mengubah sedikit pun konsep dan kepercayaan sebenar ilmu kerohanian itu sendiri.Dalam hal ini MistisFiles cuba untuk menyederhanakan isi kandungannya sesuai dengan tingkat kefahaman awam.

-M.O

 

 

 

 

Dalam perbincangan yang lepas,kita sudah mengetahui bagaimana Teori Graviti Einstein tidak mampu menerangkan mengapa pengiraan di dalam Lohong Hitam menggambarkan seolah-olah Lohong Hitam itu adalah sebuah objek 2 dimensi.Kemudian bagaimana Fizik Kuantum mempunyai jawapan kepada masalah itu tadi apabila semua tenaga mahupun perubahan tenaga seperti entropi seperti dalam Teori Kedua Termodinamik akan lenyap apabila memasuki zon Lohong Hitam; mewakili perubahan entiti menjelang 3 dimensi memasuki alam 2 dimensi.

Ini menerangkan sesuatu yang menakutkan; PERUBAHAN MAKHLUK-MAKHLUK TIGA DIMENSI RUANG KEPADA DUA DIMENSI RUANG ATAUPUN SEBALIKNYA.

Persoalannya,ke mana jasad objek 3 dimensi apabila memasuki kosmos 2 dimensi?Pengiraan matematik menerangkan bahawa isipadu objek menjadi infiniti apabila memasuki perubahan termodinamik Lohong Hitam yang mewakili objek 2 dimensi.

Nampaknya apa yang kita gambarkan lukisan 2 dimensi seperti satu bulatan yang dilukis oleh  kanak-kanak di atas kertas lukisan adalah belum benar-benar fizikal dua dimensi; kesimpulannya,itu hanyalah imaginasi minda.

Objek ‘real’ 2 dimensi seperti Lohong Hitam ini sahaja adalah seakan raksasa yang dasyat dan menakutkan!Kononnya cahaya pun tidak akan terlepas dari lenyap di permukaaan Lohong Hitam.Adakah ada objek-objek 2 dimensi yang lain?

Kemudian Fizik Kuantum menerangkan di sana ada kenyataan yang lebih aneh; dua partikel yang saling terkait dan berhubung walaupun berada berjuta-juta tahun cahaya antara satu sama lain.Dan ini telah menentang Prinsip Ketidakpastian Heisenberg.

Prinsip Ketidakpastian Heisenberg menyatakan adalah tidak mungkin kita dapat mengetahui dua data serentak sesuatu partikel;kecepatan dan posisinya.Ini menjadi satu kemungkinan sahaja,bukan mutlak kerana foton cahaya lebih BESAR dari partikel-partikel bertaraf quark dan bozon.

“Sifat-sifat objek bergantung kepada pemerhati,” adalah kesimpulan akhir dari prinsip ini menunjukkan seolah-olah mindalah yang mengatur semua pergerakan alam semesta.Ini adalah kesimpulan teragung dari mazhab Fizik  Relativiti dan diraikan oleh ajaran Teosofi dan kultus New Age.

Namun di sana ada satu kenyataan lain yang lebih aneh,yang memungkas semua prinsip Relativiti dan Ketidakpastian Heisenberg,bahawa kita boleh mengetahui posisi dan kecepatan KERANA DUA PARTIKEL ATAU LEBIH ATAU SEMUA PARTIKEL ADALAH BERHUBUNG DI ANTARA SATU SAMA LAIN…

Apakah sebenarnya alam semesta yang dasyat ini?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hakikat Hidup di Dalam

 

Matriks-Ilusi

 

 

swirl-optical-illusion-300x203

“Choice is an illusion created between those with power and those without”

 

 

 

Semakin lama manusia mengkaji tentang alam ini,semakin dekat hasil keputusan mereka dengan apa yang tertulis di dalam kitab-kitab yang diwahyukan.Lebih dalam mereka memahami setiap baris persamaan algebra dan aritmatik,lebih dekat maksudnya dengan dogma-dogma agama.Segala persamaan matematik dan Fizik anehnya semakin menjelaskan bahawa alam ini tiada dan sementara;tidak kekal abadi.

Di dalam wahyu Tuhan,alam dunia ini digambarkan sebagai ‘gurau senda’,’permainan’ atau ‘kepura-puraan’.Apakah ertinya?Majoriti penafsiran menggambarkan ia dari segi abstrak;kehidupan yang penuh godaan dan ujian.Namun sebenarnya ia melangkau jauh dari situ.Konotasi ‘permainan’ atau ‘kepura-puraan’ itu sebenarnya benar-benar wujud!

‘Kepura-puraan’ alam dunia ini makin dibuktikan oleh sains,tepatnya oleh Mekanik Kuantum.Selama ini kita berfikir secara materialis bahawa terdapat atom-atom fizikal yang teramat kecil membentuk alam ini seperti batu-bata membentuk sebuah dinding.Namun hakikat sebenarnya,atom-atom itu seolah-olah tidak wujud apabila ruang di antaranya hanyalah ilusi.Atom-atom itu juga memiliki hubungan aneh;seolah-olah mereka adalah satu bahagian dari satu atom atau sistem yang besar.

Baca seterusnya…

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us

Matrix Hologram 4.3

Posted by jigsmaster on April 15, 2015

the_living_earth_simulator-460x420

 

 

Fasal ini dalam menyatakan hakikat alam-alam ciptaan The Programmer atau yang disebut ‘Matriks’.Di dalam fasal ini akan diperjelaskan tentang rahsia ruang Matriks yang semata-mata ilusi.Dijelaskan juga bagaimana jarak menjadi ilusi kerana dua zarah dapat berhubung seakan-akan berdepan sesama sendiri walaupun mereka berada jauh di antara satu sama lain.

 

 

Peringatan

Artikel-artikel di dalam siri The Matrix kebanyakan di luar kotak pemikiran biasa.Ada yang menyentuh ilmu-ilmu kerohanian tertentu terutamanya Ilmu Tasawuf (Sufism).Sekiranya ada di antara artikel di dalam siri ini telah mengganggu ketenteraman anda,anda tidaklah digalak meneruskan pembacaan.Sekiranya anda merasa keliru atau sangsi setelah membaca isi kandungannya,terutama mengenai ajaran kerohanian,sila rujuk guru-guru agama yang mursyid dalam bidang Tasawuf.Sekiranya perlu sila rujuk AlQuran dan AlHadis serta kitab-kitab Tasawuf yang muktabar,sekadar menyebutkan contoh seperti Tanwirul Qulub, Minhajul Abidin,Futuhatul Ariffin,Sirus Salikin dan Hikam,atau lebih bagus sebagai permulaan kitab Imam Al-Ghazali, Ihya ‘Ulumuddin.The Matrix adalah sekadar model untuk pemahaman masalah kehidupan manusia dari kaca mata terkini,di mana tidak mengubah sedikit pun konsep dan kepercayaan sebenar ilmu kerohanian itu sendiri.Dalam hal ini MistisFiles cuba untuk menyederhanakan isi kandungannya sesuai dengan tingkat kefahaman awam.

-M.O

 

 

Baru-baru ini sekumpulan saintis Fizik dari Universiti Ibaraki di Jepun yang diketuai oleh Yoshifumi Hyakutake telah menemukan bukti secara pengiraan dan simulasi bahawa alam semesta ini adalah sebuah hologram.Mereka menerbitkan dua kertaskerja saintifik yang merangkumi pengiraan terhadap tenaga di dalam Lohong Hitam di dalam dimensi-dimensi berbeza.

Juan Martín Maldacena,saintis yang popular kerana pembuktiannya kepada teori Alam Holografik telah mengalu-alukan penemuan tersebut dengan mengatakan bahawa, “satu cara yang menarik dalam menguji sebegitu banyak idea di dalam Teori Graviti Kuantum dan Teori String.”

Banyak pandangan dalam bidang Fizik Teori berkenaan apakah alam semesta ini sebenarnya dan bagaimana ia berfungsi sejak disedari terdapat percanggahan di antara Fizik Kuantum dan Teori Relativiti Einstein.

Percanggahan ini begitu ketara apabila mereka memperdebatkan tentang Lohong Hitam.Teori Einstein menjadi bingung apabila jatuh ke dalam pusaran Lohong Hitam…

Mereka cuba menerangkan dengan satu teori baru…yang berdasarkan zarah-zarah paling kecil adalah berbentuk tali-temali yang melayang-layang…

Kemudian mereka menemukan kenyataan paling aneh dan menggemparkan…bahawa seolah-olah tiada jarak antara zarah-zarah tadi!

Di sana…terdapat satu misteri yang belum diungkap sepenuhnya.Di mana alam semesta ini sebenarnya hanyalah ‘wayang gambar’ yang didatangkan ke minda manusia.

Satu persembahan yang mengiurkan.Sebagai senda-gurau dan permainan semata-mata.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hakikat Ruang-Ilusi

Dalam Matriks Manusia

 

 

 

 

 

Space-Time

 

“…the theory that the three dimensions we perceive are actually just“painted” onto the cosmological horizon – the boundary of the known universe..”

 

 

 

Sekumpulan ahli fizik telah membuat penemuan seperti apa yang telah diterangkan oleh jurnal Nature sebagai “bukti paling jelas lagi” bahawa alam semesta kita adalah hologram.

Penyelidikan baru tersebut boleh membantu menyelesaikan salah satu masalah yang paling lama bertahan dalam Fizik moden: isu tidak konsisten yang jelas di antara model yang berbeza daripada alam semesta seperti yang berlaku kepada Fizik Kuantum dan Teori Graviti Einstein.

Kedua-dua kertas kerja saintifik yang terbaru ini adalah hasil kerja bertahun-tahun yang diketuai oleh Yoshifumi Hyakutake dari Universiti Ibaraki di Jepun, dan mereka berurusan dengan pengiraan yang membayangkan tenaga Lohong Hitam dalam alam semesta yang berbeza.

Di sana mereka telah menemui sesuatu yang amat menggemparkan….bakal mengubah cara manusia melihat alam ini.Bagaimana?Baca seterusnya.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us

The Matrix 4th Edition Volume II

Posted by jigsmaster on March 3, 2015

 

Fasal ini dalam menyatakan hakikat alam-alam ciptaan The Programmer atau yang disebut ‘Matriks’.Di dalam fasal ini akan diperjelaskan tentang rahsia jarak sesuatu jasad dan bagaimana jarak sesuatu jasad itu wujud dalam dua kejadian sehingga ia menjadi ilusi semata-mata.

 

Peringatan

Artikel-artikel di dalam siri The Matrix kebanyakan di luar kotak pemikiran biasa.Ada yang menyentuh ilmu-ilmu kerohanian tertentu terutamanya Ilmu Tasawuf (Sufism).Sekiranya ada di antara artikel di dalam siri ini telah mengganggu ketenteraman anda,anda tidaklah digalak meneruskan pembacaan.Sekiranya anda merasa keliru atau sangsi setelah membaca isi kandungannya,terutama mengenai ajaran kerohanian,sila rujuk guru-guru agama yang mursyid dalam bidang Tasawuf.Sekiranya perlu sila rujuk AlQuran dan AlHadis serta kitab-kitab Tasawuf yang muktabar,sekadar menyebutkan contoh seperti Tanwirul Qulub, Minhajul Abidin,Futuhatul Ariffin,Sirus Salikin dan Hikam,atau lebih bagus sebagai permulaan kitab Imam Al-Ghazali, Ihya ‘Ulumuddin.The Matrix adalah sekadar model untuk pemahaman masalah kehidupan manusia dari kaca mata terkini,di mana tidak mengubah sedikit pun konsep dan kepercayaan sebenar ilmu kerohanian itu sendiri.Dalam hal ini MistisFiles cuba untuk menyederhanakan isi kandungannya sesuai dengan tingkat kefahaman awam.

-M.O

 

 

 

 

Dalam pengajian yang lepas,kita sudah maklum tentang satu kenyataan yang aneh iaitu alam semesta yang kita lihat yakni jasad-jasad di langit itu sebenarnya imej yang wujud pada masa lampau.Pertimbangannya ialah imej matahari yang sampai kepada kita itu adalah lewat 8 minit dari imej terkini matahari pada masa-nyata.

Yakni,jika seseorang berada hanya satu meter di depan matahari,maka dia melihat matahari 8 minit lebih awal dari kita di bumi!

Di sini kita lihat bahawa sebenarnya,cahaya yang membawa imej itu tersangatlah lemah untuk ‘berlari’ membawa matahari lebih cepat dari masa 8 minit itu pada jarak 149,680,000 km ke bumi.Bagaimana dengan Proxima Centauri yang jauhnya 37,817,019,821,952 km ke bumi?

Maha suci Allah yang menciptakan makhluk-makhluk yang lemah.

Namun pemerhatian dalam bidang Fizik kini mendapati bahawa ada partikel-partikel yang berhubung pada jarak-jarak superjauh ini SERENTAK DAN MASA-NYATA tanpa menghiraukan sekali jarak berpuluh-puluh malah beratus-ratus tahun cahaya.Subhanallah.

Semua keanehan ini menyebabkan saintis-saintis Fizik Teori membangunkan hujah-hujah di dalam topik Teori String yang kini digelar Prinsip Holografik.

Bagaimana ini terjadi?Bagaimana ada jasad yang boleh berhubung di antara satu sama lain dalam jarak-jarak yang jauh pada masa-nyata?Sementara kita berhubung dengan Proxima Centauri lewat selama 47 bulan dengan menggunakan partikel-partikel foton cahaya yang bergerak selaju 299,792,458 meter sejam?

Apakah ada rahsia lain di sebalik sana?

Apa yang terjadi di sebalik sana,bintang-bintang,alam semesta yang jauh pada masa kita melihatnya?Adakah mereka sudah musnah atau bertukar kepada ruang yang lain?

Mengapa kita hidup di tengah-tengah imej-imej dan pandangan yang sudah berabad-abad lamanya?

Mengapa kita tidak boleh memandang mereka pada masa yang sama,pada keadaan yang sama kita dan mereka?

Apa rahsia alam semesta ini?

Benarkah cahaya membawa semua gambaran bintang-bintang itu?

Adakah medium yang lain yang lebih pantas dari cahaya?

Yang boleh membawakan semua rahsia langit itu tanpa batasan jarak yang teramat jauh? 

 

 

 

 

 

 

JARAK-ILUSI DALAM HAKIKAT MATRIKS

 

 

 

And We did not create the heaven and earth and that between them in play

-Noble Quran 21:16

 

 

 

 

 

 

Pada tahun 1997,seorang ahli Fizik Teori,Juan Maldacena mencadangkan satu model yang ‘berani’ merujuk kepada alam semesta di mana graviti timbul daripada satu entiti infiniti-nipis, iaitu terkenal sebagai tali yang bergetar yang menjadi asas kepada Teori String.Beliau mengatakan semua pengiraan matematik yang rumit dalam mengira semua struktur dalam Teori String,yang wujud dalam sembilan dimensi ruang tambah satu dimensi masa, akan menjadi semata-mata hologram: secara praktikalnya akan menjurus kepada maksud  lebih mudah,kosmos mendatar di mana tidak ada graviti.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us

The Matrix Interstellar : Special Edition

Posted by jigsmaster on March 1, 2015

matrix_code_round

 

Amaran: Kami tidak menghalalkan artikel-artikel kami diplagiat TANPA MEMBERIKAN LINK KEPADA ARTIKEL ASAL/LAMAN ASAL.Semua peniruan yang bersumber dari artikel kami sama ada diubahsuai selepas itu adalah TIDAK DIIZINKAN.Amaran dan individu yang selalu memplagiat artikel kami telah didedahkan sebelum ini.Lihat di sini Plagiat.Jika anda melihat artikel kami diplagiat sesuka hati tanpa memberikan KREDIT ke atas kami,sila laporkan di sini: MistisFiles.

Harap maklum.

 

Pernahkah anda terfikir,bahawa masa atau waktu yang anda miliki kini,adakah sama dengan ‘seseorang’ yang berada 5 juta tahun cahaya dari planet yang anda berdiam?

Adakah masa atau waktu yang ada merasainya kini sama dengan ‘seseorang’ yang berada di bibir lohong hitam yang sedang berada pada tahap klimaks daya gravitinya?

Adakah masa atau waktu yang anda tahu kini,sama dengan ‘seseorang’ yang berada di tengah-tengah pusat bumi?

Pernah tak anda terfikir,jika suatu ketika… semua sel-sel dan zarah-zarah tidak berubah,atau pegun…adakah masa dan waktu itu benar-benar wujud ketika itu?

Dalam artikel khas dalam siri The Maxtrix ini,kami akan cuba menerangkan kepada anda apakah sebenarnya masa dan waktu itu,bagaimana ia bergerak dan bagaimana ia ‘menghantui’ hidup anda selama ini.

 

 

 

 

 

The Matrix Interstellar

 

interstellar-30-780x327

 

Aim for the moon. If you miss, you may hit a star.
-W. Clement Stone

 

 

Alam Semesta ini sememangnya  luas.Keluasan alam semesta ini digambarkan seperti sebuah cincin di atas padang pasir yang luas.Ruang di dalam cincin itu diibaratkan alam semesta yang kita lihat sejauh mata memandang,sebagaimana jika kita mendongak ke langit dan melihat jauh ke arah bintang-bintang dan warna hitam ketika di waktu malam.

Apabila kita berdiri di tengah-tengah padang yang luas di waktu malam yang cerah,cuba dongak ke langit.Kita akan nampak beribu-ribu bintang bertaburan di atas langit.Kita tidak tahu berapa jauh bintang-bintang itu dari tempat kita berdiri tetapi kita tahu ia memang jauh.Oleh kerana bumi ini berbentuk bulat secara kasarnya,maka orang yang berada di bahagian bertentangan juga akan melihat perkara yang sama;iaitu langit yang seolah-olah tidak punya sempadan di hujung sana.

 

 

earth002

 

Jadi,katakan kita terbang ke angkasa dan berada di tengah-tengah alam semesta,kita akan lihat pemandangan yang sama di semua arah-keadaan gelap dengan taburan bintang-bintang di langit…di atas,di bawah,di kiri dan kanan.Berapa jauh setiap ruang di sekeliling kita?INI ADALAH PERSOALAN YANG AMAT SUKAR DIJAWAB.

Bintang yang paling dekat,iaitu Proxima Centauri sekalipun memiliki jarak 4.24 tahun cahaya.Berapa jauh bintang Proxima Centauri?

Tahun cahaya merujuk kepada jarak yang direntasi oleh cahaya dalam tempoh satu tahun bersamaan 9,460,730,472,580.8 kilometer. Tahun cahaya juga ditakrifkan sebagai jarak yang dilalui oleh foton dalam ruang terbuka, jauh daripada mana-mana tarikan graviti atau magnet dalam tempoh satu tahun Julian (bukan tahun lompat). Memandangkan cahaya boleh bergerak selaju 299,792,458 m/s dalam keadaan vakum, satu tahun cahaya bersamaan 9,460,730,472,580,800 atau 9.46 petameter.

Tahun cahaya digunakan untuk mengukur jarak yang tersangat jauh dalam ilmu falak seperti jarak bintang, galaksi dan saiz alam semesta. Dalam bidang astronomi, unit yang digemari ialah parsek yang ditakrifkan sebagai jarak bagi suatu objek untuk menghasilkan satu arcsecond paralaks apabila pemerhati bergerak sebanyak satu unit astronomi. Nilainya adalah lebih kurang 3.26 tahun cahaya. Unit parsek digemari kerana unit ini boleh didapati daripada pemerhatian.

Satu tahun cahaya bersamaan 63,241 unit astronomi (AU). Unit lain yang berkaitan dengan tahun cahaya ialah minit cahaya dan saat cahaya. Satu minit cahaya bersamaan dengan 17,987,547,480 meter. Disebabkan cahaya bergerak pada sejauh 299,792,458 meter dalam satu saat, maka satu saat cahaya adalah 299,792,458 meter.

Mari kita renung sejenak…

Satu minit cahaya=17,987,547,480 meter

Proxima Centauri jauhnya 4 tahun cahaya secara kasarnya.

1jam=60minit

1hari=24 x 60

=1440 minit

Setahun kita ambil 365 hari,maka…

365 x 1440=525600minit

jadi,satu tahun cahaya jaraknya ialah:

525600 x 17,987,547,480 meter

=9454254955488000 meter atau 9,454,254,955,488 kilometer.

Jadi jarak Proxima Centauri ke bumi ialah,

9,454,254,955,488 x 4= 37817019821952 kilometer

Jauh bukan?

Okay,katakan kita ambil matahari sebagai bintang terdekat.Katakan Matahari merupakan bintang terdekat dengan Bumi.Jarak purata 149,680,000 kilometer (93,026,724 batu).Dengan jarak ini,cahaya daripada matahari memakan masa 8 minit untuk sampai ke Bumi.

149,680,000 km (jarak matatahari ke bumi)= 8 minit masa diambil untuk cahaya dari matahari mencapai bumi.

Jadi berapa lama masa diambil oleh cahaya dari Proxima Centauri untuk mencapai bumi?

Jarak Proxima Centauri ke bumi=37817019821952 km

8 minit=149,680,000 km,

37817019821952/149,680,000=252652.457

jadi,

252652.457 x 8minit=2021219.656 minit.

Kita ambil sebulan 30 hari,maka sebulan ada,

1440 x 30=43200 minit

Jadi masa yang diambil oleh cahaya Proxima Centauri ke bumi ialah:

2021219.656/43200=46.787 bulan.

BAYANGKAN SELAMA KIRA-KIRA 47 BULAN CAHAYA DARI BINTANG PROXIMA CENTAURI MENGAMBIL MASA UNTUK SAMPAI KE BUMI.

Apakah MAKSUDNYA?

Maksudnya ialah jika kita memandang kerlipan bintang Proxima Centauri pada saat ini,maka ketahuilah HAKIKATNYA.Apakah hakikat itu?

HAKIKATNYA KERLIPAN BINTANG YANG KITA LIHAT ITU ADALAH IMEJ KIRA-KIRA 47 BULAN YANG LALU!

Bagaimana dengan bintang-bintang yang lebih jauh,seperti Procyon B yang jauhnya 11.4 tahun cahaya?Atau bintang Deneb yang jauhnya 1550 tahun cahaya!!

 

nearest-stars-121218g-02

Sekarang,anda dan kami belajar perkara asas tentang RAHSIA MASA DAN HAKIKAT ALAM SEMESTA.Apa itu?Apakah hakikat Matriks ini?

BAHAWA APA YANG KITA LIHAT DI ATAS LANGIT ITU ADALAH IMEJ YANG SUDAH BERLALU BERBULAN-BULAN,BERTAHUN-TAHUN MALAH BERABAD-ABAD LAMANYA.

Ia bukan masa kini atau kita lihat secara ‘real-time’.

Dengan kata lain…ketika kita melihat imej bintang itu,maka SEBENARNYA bintang-bintang itu mungkin sudah menjadi GERGASI MERAH atau merosot menjadi Kerdil Putih atau sudahpun menjadi LUBANG HITAM!

Kita tidak hidup sezaman dengan mereka ketika kita melihat mereka.Itu kenyataannya.Aneh bukan?Jika kita mahu melihat mereka dengan waktu yang serentak dan sama dengan kita,kita perlukan medium lebih pantas dari cahaya,bukankah begitu?

Cahaya terlalu lambat untuk membawa khabar berita dari bintang-bintang.

Apabila kita melihat bahawa hakikat gambaran alam semesta bukan seperti yang kita fikirkan,maka dari sini akan timbul teka-teki bagaimana MASA DAN WAKTU itu bekerja.

Mari kita teruskan ke tahap seterusnya….

 

Rahsia Matriks dan Masa

Di sana kita sudah melihat bagaimana alam semesta yang semakin jauh,maka kerangka masanya sudah semakin jauh dari perhitungan masa yang dikira di dalam minda kita.Minda kita mengira bahawa masa dan waktu sama bagi semua tempat.Jadi ini memberikan gambaran bahawa sedekat atau sejauh mana pun kedudukan sesuatu objek,maka kita melihatnya secara langsung atau ‘real-time’.

Tetapi ini tidak berlaku.Perhatikan baik-baik ayat-ayat kami seterusnya.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us

Matrix 4_1

Posted by jigsmaster on September 16, 2014

 

 

Fasal ini dalam menyatakan sifat-sifat Matriks;di mana semua coding,skrip dan entiti terbina di dalamnya.

 

Ini adalah sebahagian dari siri Pengajian The Matrix.Siri ini bertujuan menjelaskan konsep bahawa dunia di mana manusia bertempat di dalamnya ialah tidak ‘real’,ilusi dan bakal musnah berdasarkan bukti-bukti dari sains;secara tepatnya dari kajian Fizik Teori,Fizik Partikel,Fizik Kuantum,Mekanik Kuantum,Fizik Nuklear,Teori String,Biologi,Kimia dan beberapa lagi cabang sains.

Dahulu ramai menganggap hujah agama adalah tabu,hari ini ‘dongeng agama’ dilihat sebagai dogma sains.

Sebagaimana setiap benda mempunyai sifat tertentu,Matriks juga memiliki sifat khasnya,di mana tidak boleh tidak,hukum pasti akan berjalan ke atas Matriks sebagaimana yang dikehendaki.Matriks diciptakan dari tiada kepada ada.Matriks tidak mempunyai kuasa terhadap coding dan skrip yang terbina di dalamnya.Arahan dan pengaturcaraan datang dari The Programmer.

Apakah sebenarnya Matriks?

Matriks adalah dunia di sekeliling anda.Dunia di mana anda bertempat di dalamnya.

Bagaimana kita mengenal Matriks?

Kita mengenal Matriks melalui pengesan/sensor terbina di dalam perkakasan/hardware yang menghantarnya kepada Minda.Mindalah yang membaca sifat-sifat Matriks di sekeliling kita.

Jika Minda tidak membaca Matriks,pengesan/sensor tidak berguna sama sekali kerana ia adalah perkakas dungu;dumb tool.Mata dan telinga tidak berguna jika maklumat tidak dibaca oleh Minda.

Jadi adakah tanpa perantaraan pengesan/sensor,Minda tidak boleh membaca Matriks?

Salah.Minda masih tetap boleh membaca Matriks.The Programmer boleh membuat sesuatu dengan sebab,tanpa sebab atau berlawanan dengan sebab.

Jika pengetahuan tentang Matriks telah mencapai satu tahap,mereka akan sedar bahawa Matriks sebenarnya tidak berada di luar Minda,tetapi ia berada di dalam Minda.Pengesan/sensor hanyalah dijadikan semata-mata untuk mengelirukan/menguji manusia.Mata dan telinga benar-benar ‘dumb tool’ dan tidak berguna sama sekali.Manusia melihat Minda membaca Matriks melalui mata,telinga dan sebagainya,namun sebenarnya Minda membaca Matriks melalui satu ‘coding’ lain.Matriks ialah APA YANG ANDA PERCAYA.

Jika mata,telinga dan deria lain bukanlah hakikat sebenar untuk melihat,mendengar dan sebagainya,apakah sebenarnya deria itu?Mengapakah ia diciptakan?Apakah fungsi minda tanpa deria-deria itu.Apakah yang terjadi kepada minda jika tiada semua deria itu?Apakah yang terjadi kepada Matriks tanpa perantaran deria?APAKAH HUBUNGAN MINDA DAN DERIA?

 

 

HUBUNGAN MINDA DAN DERIA

 

 

Statements of some scientists posing that “man is an image,everything experienced is temporary and deceptive,and this universe is a shadow”,seems to be proven by science in our day.

-Frederick Vester,Denken,Lermen,Vergessen,vga,1978,p.6

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us