Monthly Archives: February 2016

The Ancient Rites of Black Mengkong

str2_dlfergana_b_dl_1-770x470

 

Kisah Raja Mengkong yang berdamping dengan kekuatan ghaib atau spiritual bagi mendapatkan pengaruh dan penghormatan dari para pengikutnya menjadi legenda yang kian dilupakan. Namun secara misteri, ia terakam dalam satu istiadat yang unik, tidak pernah ada dalam mana-mana protokol negeri-negeri Melayu yang lain.

Semua langkah-langkah itu adalah protokol dari kerajaan yang lama, yang berasal dari raja-raja dari zaman purba yang memerintah negeri itu, sejak para pengembara Greek mencatatkan nama salah satu kerajaan tersebut di dalam peta mereka, kira-kira 1800 tahun yang silam.

Berasal dari garis keturunan sebelah ibu, ‘Black Mengkong’ yang diperkatakan oleh para pegawai kolonial itu sebenarnya adalah seorang wanita.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

blackmengkongcover

 

 “…and that the incumbent had inherited the position from her husband…”

(Miklucho-Maclay 1875)

 

 

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us

The White Semang

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

 

Wanita yang berdarah putih, adalah legenda yang secara anehnya dikesan dari Perak sehingga ke Selatan Thailand. Ia mula-mula dikesan dalam cerita legenda dinasti pemerintah Perak, kemudian cerita Mahsuri dan legenda di Phuket dan Singgora. Entah mengapa, dalam hikayat Melayu, wanita yang berdarah putih memiliki keistimewaan dan kesaktian tersendiri atau membawa tuah tertentu.

Legenda ini begitu popular sejak zaman-berzaman di kalangan penduduk utara hingga selatan Thailand sehinggakan pengkaji dari Thailand menggelarkan kawasan tersebut sebagai ‘the land of the white-blooded lady’.

Kononnya seorang bangsawan Melayu telah berkahwin dengan seorang gadis yang berdarah putih di kalangan Orang Asli di tebing Sungai Perak berdekatan Kuala Kangsar. Dari mereka lahirlah keturunan para pemerintah Perak.

 

 

 

 

 

“The White Semang”

 

 

 

whitesemang

 

 

Saya telah menemui beberapa catatan para ‘Indiana Jones’ era kolonial Inggeris yang menceritakan tentang legenda anak dara Mengkong yang berdarah putih. Selain kisah Mahsuri, nampaknya legenda wanita berdarah putih ini telah lama berlegar dalam hikayat dan cerita lisan orang Melayu sejak sekian lama. Apakah rahsia di sebalik semua kisah-kisah pelik ini? Semakin lama meneliti semakin saya merasa seram. Ada sesuatu yang begitu menggelitik perasaan apabila membaca catatan-catatan mereka yang bertindih di antara satu sama lain!

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us