Category Archives: Mason-mason Melayu

Plot Twist Ketiga : Memasang Perangkap Untuk Buah ‘Ratu’

ratucatur2

 

Keputusan perbicaraan SRC yang melibatkan  DS Najib Razak mengandungi plot twist pertama. Kemudian, tiba-tiba berlaku plot twist kedua sehari selepas keputusan Mahkamah Tinggi tersebut.

Tidak lama selepas itu, berlaku plot twist ketiga, yang matlamatnya untuk…

MEMERANGKAP ‘RATU’!

 

BACA SELANJUTNYA

 

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us

Plot Twist Kedua : ‘Mengkhianati’ Ketua Menteri Sabah

shafiemaha

 

Sejurus selepas isu DS Najib dijatuhi hukuman di Mahkamah Tinggi berikutan kes SRC itu, tiba-tiba riuh-rendah tentang pentadbiran parti Warisan di Sabah yang bakal goyah. Sehari selepas hari perbicaraan Najib, pengumuman dibuat kononnya ada majoriti mudah untuk menumbangkan Ketua Menteri Sabah.

Mengapa peristiwa ini berlaku selepas hari perbicaraan Najib? Apakah keuntungan yang boleh dimanipulasi atas keputusan hakim Mahkamah Tinggi? Apa kaitannya dengan Sabah?

Misteri demi misteri terus menyelubungi. Nampaknya apa yang berlaku di Sabah adalah amat penting…

 

BACA SELANJUTNYA

 

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us

Mason-mason Melayu Episode V

faktornjib

 

Permainan baru sudah dibuka! Pertarungan sejak 30 tahun yang lalu. Ketiga-tiga pemimpin Melayu yang pernah bersama dalam satu parti politik kini bergelut di dalam permainan kuasa politik yang sengit selepas tersingkirnya DS Anwar dari kemungkinan satu-satunya peluang untuk menjadi perdana menteri.

Namun, DS Najib mungkin sukar untuk kembali ke arena politik sama seperti dahulu di kala Tun M walaupun semakin dimamah usia masih berkerja keras untuk mendapatkan kuasa politik yang mutlak. Apa pun kini, TS Muhyiddin yang memegang kuasa politik nombor satu negara.

Perbicaraan Najib dan ‘Plot Twist Pertama’ mendedahkan bahawa permainan ini berkemungkinan besar akan semakin panjang!

Pengaruh Najib di media sosial, rakyat bawahan yang masih bersimpati kepadanya, populariti Mahathir yang semakin merudum, Anwar yang semakin tertipu, terperuk dan terperosok atau bagaimana pula dengan DAP dan khadamnya, PAN? Parti-parti politik di dalam Pakatan Harapan nampaknya amat takut dengan pengaruh Najib bukannya UMNO atau BN.

 

“Faktor Najib”

 

 

najibcrowd

 

1. Plot Twist Pertama (XXI)

2. Plot Twist Kedua (XXII)

3. Plot Twist Ketiga (XXIII)

4. Plot Twist Keempat (XXIV)

 

HANYA DI MISTISFILES

Untuk Akses >> http://goo.gl/1QBIQK 

 

 

 

SRC : Adakah Muhyiddin Atau Tun M Yang Ketawa?

tunmlaughmuhyi

 

Baru-baru ini, hakim Mohd Nazlan Mohd Ghazali menjatuhkan hukuman 12 tahun penjara (berjalan serentak) dan denda RM210 juta terhadap DS Najib Razak.

Dalam situasi setakat ini, matlamat Tun M nampaknya berjaya dalam semua misi mustahilnya iaitu:

1) Menghalang DS Anwar menjadi perdana menteri

2) Menjinakkan DAP

3) DS Najib dijatuhi hukuman berkaitan skandal kewangan

Namun, jangan kita lupa bahawa pada tarikh yang sama 28 Julai – 5 tahun lepas, TS Muhyiddin Yassin telah dipecat oleh DS Najib sendiri dari jawatan timbalan perdana menteri.

Adalah TS Muhyiddin juga memiliki ‘misi mustahilnya’ ?

Tidak cukup dengan itu, satu kepelikan berlaku juga tidak lama selepas hukuman dijatuhkan – bahawa Hakim Nazlan Mohd Ghazali sebentar tadi memutuskan bahawa pihak pembelaan Datuk Seri Najib Razak berjaya membuktikan keadaan khas untuk menangguhkan hukuman penjara 12 tahun dan denda sebanyak RM210 juta itu!

Apakah permainan seterusnya?

 

BACA SELANJUTNYA

 

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us

Misteri Mahathir : The Empire Strike Back

tunmtirai

 

Adakah langkah Tun Dr. Mahathir sekitar Februari-Mac lepas adalah satu kesilapan? Apakah objektif Tun sebenarnya?

Sebenarnya hampir 100% objektif Tun sudah berhasil pada langkah yang lepas. Kini, Tun merancang untuk ‘sistem pertahanan’… supaya subjek sasaran terus menjadi lemah dan tidak berdaya lagi.

 

APAKAH RANCANGAN BELIAU?

 

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us

Mason-mason Melayu XX : “The Night of the Long Knives “

fleurknife2

 

Malam itu dia keletihan. Apa yang baru berlaku sebentar tadi amat merungsingkan hatinya. Memeningkan kepalanya. Tidak disangka mereka itu yang selama ini di bawah telunjuknya berani mempertikaikan kekuasaannya.

Terbayang satu persatu wajah-wajah yang membentak-bentak dan menyerangnya. Boleh dikatakan semuanya memintanya berundur dari takhta kuasa. Kemudian menyerahkan kekuasaan itu kepada seseorang yang akan dijadikan kambing hitam mereka. Dia menjeling orang yang akan mewarisi kekuasaannya. Mata orang itu yang merenung tepat ke dalam matanya amat merimaskan.

Dia mesti melakukan sesuatu. Orang ini tidak boleh diberi kuasa itu walau sesaat. Rahsianya akan dibongkar satu-persatu jika sedetik sahaja orang ini memegang kuasa. Biar…biar rahsianya dibawa hingga masuk ke liang lahat.

Malam itu dia mengambil keputusan.

Dia nekad. Pemberontakan mesti dilaksanakan. Dia mesti memberontak kepada kumpulan yang menekannya.

Malam itu dia mengaktifkan pelan keduanya.

 

Malam yang mengubah sejarah sejak 21 tahun yang lalu.

 

Baca selanjutnya.

 

=========================
Cara untuk akses MistisFiles
>> http://goo.gl/1QBIQK
=========================

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us

Apakah Yang Berlaku Pada Malam 21 Februari?

masonxix

 

Di sinilah bermulanya segala-galanya. Malam celaka 21 Februari. Bagi sesetengah orang yang mengetahui rahsia malam itu.

Sungguh, mereka masih mengingat malam yang panjang itu. Malam yang penuh keresahan. Malam yang penuh ketegangan. Percubaan untuk melakukan KUDETA yang SEBENAR.

Orang paling berkuasa didesak untuk meletakkan jawatan. Mesti diserahkan kepada seseorang yang menanti. Namun dia enggan. Kata-kata seperti menggugut. Tekanan demi tekanan.

Maka lahirlah PENGKHIANATAN PERTAMA itu.

Yang mana disembunyikan dari pengetahuan ramai, para pengikut mereka. Di sana ada senarai nama-nama pengkhianat itu, yang menjadi punca tumbangnya sebuah kerajaan bersejarah.

 

BACA SELANJUTNYA.

 

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us

Mason-mason Melayu XVIII

istananegaramasonmelayu

 

Seperti yang kami katakan, pertempuran pun bermula. Hasrat Tun M untuk menghapuskan pengkhianat sebenar yakni dari Pakatan Harapan sendiri – PKR, DAP dan hamba suruhannya, Amanah yang asyik mendesaknya menyerahkan jawatan kepada DS Anwar Ibrahim.

Pelan Tun M untuk menyingkirkan terus suara-suara ini. Namun pertemuan beliau yang lalu di antara TG Haji Hadi dan presiden UMNO mengingatkan akan prinsip-prinsip bangsa Melayu, juga apa yang pernah ditulisnya dalam buku Malay Dilemma.

Namun, Tun M dikatakan ‘diugut’ oleh golongan elit yang pernah menaburkan kekayaan kepadanya dan anak beranaknya. DAP perlu dimasukkan sebagai salah satu kuasa kerajaan. Bagaimana Tun M mahu mengimbangi semua desakan dan permainan yang dirinya sendiri mulakan ini?

Dalam angin ribut, badai taufan dan haru-biru itu, muncullah satu tangan yang menghulurkan,

 

“KERIS PENYALANG”

 

 

 

BACA SELANJUTNYA….

 

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us

Mason-mason Melayu BHG XVII

masonmelayuxvii

 

 

Misteri ini telah pun berlaku pada masa lalu, ada seseorang yang terkenal telah mengatakannya, namun… ia pergi seperti angin lalu.

Tak kira kerajaan ‘unity’ atau bubar parlimen atau apa sahaja percaturannya… perancangan itu sebenarnya sudah ada untuk cuba mencatur siapakah yang memegang kuasa. Separuhnya adalah benar dan selebihnya adalah mitos dan ‘urban legend’.

Namun, orang yang cuba mencaturkan itu bukan Tuhan; dia sendiri penuh kelemahan dan tidak mengetahui apa-apa pun tentang masa depan secara pasti.

Kini, dia tercari-cari kembali kekuatan pada ‘akronim ajaib’ ini, di masa-masa lalu ketika kuasa terbesar berada di dalam genggamannya. Di sana… terdapat rahsia keramat Srivijaya, berasal dari satu empayar purba orang-orang Melayu beratus-ratus tahun yang silam.

Adakah dia berjaya?

 

BACA SELANJUTNYA

 

 

 

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us

Mason-mason Melayu Episode IV : The Quest of Srivijayan Throne

mahawarjibmasonmelayu

 

Srivijaya, adalah sebuah empayar orang-orang Melayu yang selalu dikatakan paling agung jika dilihat pengaruhnya ke atas Asia Tenggara dan kekuasaan wilayahnya. Srivijaya diperintah oleh seorang MAHARAJA. Dia berkuasa mutlak ke atas empayarnya. Dia menguasai perdagangan maritim dan kutipan cukai di Selat Melaka. Dia juga berkuasa mengawal barangan yang dikumpul dari seluruh pelabuhan-pelabuhan empayar dan mengeksportnya ke China dan lain-lain kerajaan.

Kekuasaan begini, memang menggiurkan siapa sahaja terutamanya ahli politik pada hari ini…

Kini, pada tahun 2020 yang bersejarah… pencarian kepada ‘keramat Srivijaya’ sedang bergelut. Barangsiapa yang pertama menemui ‘keramat Srivijaya’ maka dia akan ditabalkan menjadi penguasa mutlak Malaysia, warisan kepada empayar agung itu.

Mempersembahkan kepada anda…

 

 

 

 

 

 

 

Mason-mason Melayu Episode IV :

The Quest of Srivijayan Throne

 

 

 

keramatsrivijayan

 

 

 

Topik-topik dalam Mason-mason Melayu Episode IV:

 

XVII : Mencari Kekuatan Pada ‘R.A.H.M.A.N’

XVIII : ‘Keris Penyalang’

XIX : ACCESS DENIED

XX : ACCESS DENIED

XXI : ACCESS DENIED

XXII : ACCESS DENIED

 

 

HANYA DI MISTISFILES!

 

=========================
Cara untuk akses MistisFiles
>> http://goo.gl/1QBIQK
=========================

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us