Monthly Archives: October 2019

Operasi Sulit Amerika Si Pencipta Daesy Episod I

americaisis

 

 

Baru-baru ini, dilaporkan kononnya pemimpin kumpulan militan Daesh/ISIS, Abu Bakr al Baghdadi dipercayai meninggal dunia selepas tentera Amerika Syarikat menggempur wilayah Idlib, Syria, lapor media negara itu pada 26 Oktober 2019 yang lalu.

Menurut laporan media yang memetik beberapa sumber kerajaan berkata, Baghdadi mungkin membunuh diri dengan meletupkan jaket ketika serangan operasi khas tentera terbabit.

Persoalannya, adakah ‘kematian’ pemimpin Daesy itu adalah benar? Maksudnya, adakah ia benar-benar satu kematian atau sebenarnya telah ada dalam skrip yang mana Abu Bakr al Baghdadi adalah pelakonnya?

Laporan sulit di bawah mendedahkan lagi motif Amerika mencipta ISIS/Daesy selepas Al-Qaeda. Setiap pertubuhan ada sasaran dan tujuan ianya dicipta.

 

BACA SELANJUTNYA

 

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us

Strategi Tun M Untuk Mengekalkan Kuasa?

tunkuasa

 

Masa untuk Tun M semakin suntuk. Beliau perlu menyerahkan kuasanya kepada yang menanti itu.  Persoalannya, adakah Tun M sudi menyerahkan kuasa pentadbiran paling teratas di Malaysia itu kepada… bekas musuh politiknya?

Semua orang mengidamkan kuasa dan kekal di tampuk kuasa. Artikel ini menyorot adakah apa yang berlaku baru-baru ini seperti Kongres Maruah Melayu, penangkapan pengganas LTTE, mengekalkan Zakir Naik di Malaysia dan sebagainya adalah strategi Tun M untuk mengekalkan kuasa?

Adakah ‘menyimpan’ DS Najib Razak bagi menyerang Pakatan Harapan setiap hari itu adalah satu ‘grand plan’ ?

Namun ada satu ‘grand plan’ yang pasti sentiasa ada di sisi beliau.

-M.O

 

BACA SELANJUTNYA

 

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us

Piramid Yang Berlohong: Mengapa Sebelum Ini Pengkaji Tidak Menemuinya?

pyramid_void

 

Lohong misteri di tengah piramid, anehnya… mengapa kita tidak menemuinya selama ini? Mungkin ini terjadi kerana pengkaji menganggap bahagian lain selain laluan yang telah ditemui, adalah tidak memiliki ruang, padat dengan batu-batan. Namun bukankah kita telah memiliki pelbagai teknologi seperti aplikasi bunyi dan gelombang, sinar X dan sebagainya?

Ikuti sambungannya..

 

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us

Dewa Langit Zeus dan Dyaus

zeus

 

Sangat menarik bila membicarakan perkaitan antara dua dewa langit ini menurut kepercayaan masyarakat Hindu dan Greek. Zeus dianggap dewa utama orang Greek Purba.

Namun yang anehnya, mengapa Dyaus tidak terkenal menjadi dewa utama buat Hinduisme walaupun namanya disebut dalam Rig Veda?

 

BACA SETERUSNYA

 

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us

Shiva Berasal Dari Dewa Orang Malayo-Polinesia Purba?

kredit: auckland.west.co

kredit: auckland-west.co.nz

 

 

Dalam siri sebelumnya, telah dijelaskan bahawa banyak konsep dalam Hinduisme sebenarnya mencedok konsep ketuhanan dan kisah-kisah manusia dari mitologi Malayo-Polinesia purba. Bukanlah untuk mengatakan bahawa Hinduisme adalah ajaran dari Malayo-Polinesia purba tetapi Hinduisme itu adalah satu bentuk evolusi, penambahan atau penyelewengan dari konsep dan falsafah dalam kepercayaan masyarakat Malayo-Polinesia purba.

Sekarang kita meneliti pula tentang Shiva, salah satu dewa pagan utama dalam Hinduisme. Menariknya, Shiva itu sendiri menepati ciri-ciri salah seorang dewa Malayo-Polinesia sendiri!

 

Baca pendedahan yang menggemparkan ini!

 

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us