Ostarine

MistisFiles

Pengetahuan Rahsia Itu Hanya Untuk Mereka Yang Mampu Memahaminya

Archive for the ‘Jalan2 Sejarah’ Category

Rahsia Tanggam Melayu : Seni Gerbang Purba Nusantara & Dunia

Posted by jigsmaster on August 7, 2017

 

[Mukaddimah]

 

Senibina tanpa paku dan hanya menggunakan tanggam adalah kemahiran senibina yang biasa kita dengar dalam sejarah senibina orang Melayu termasuk pembuatan kapal dan perahu.

Apakah rahsia tanggam dalam senibina Melayu yang dapat dikaitkan dengan binaan-binaan hebat di seluruh dunia? Apakah yang mampu ia tampilkan?

Srikandi menulis…

 

 

 

 

 

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us

Istana Ardashir & Dewi Anahita

Posted by jigsmaster on August 2, 2017

ardashirpalace

 

[Mukaddimah]

 

Jalan-jalan Sejarah kali ini, Srikandi bawa anda semua ke puing istana milik pengasas kepada Empayar Sassanid, Ardashir I.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us

Penjarahan Red Fort Oleh British: Sejarah Vandalisme British Kepada Premis Bersejarah

Posted by jigsmaster on June 19, 2017
Red_Fort_in_Delhi_03-2016_img3

Sumber Foto: A. Savin (Wikimedia)

 

[Mukaddimah]

 

Selepas tahun 1857, ketika British menggulingkan Bahadur Shah Zafar, maharaja Mughal yang terakhir,  mereka juga merobohkan sebahagian besar bangunan di Red Fort. Kira-kira 80% bangunan asal di dalam kota berkubu yang terkenal itu telah musnah. Pihak British mendirikan pelbagai bangunan pentadbiran mereka sendiri di dalam Red Fort, yang semuanya bertentangan dengan gaya seni bina dengan asal malah merosakkan elemen-elemen Red Fort yang tidak ternilai harganya itu.

Ini adalah salah satu bukti reputasi pihak British memusnahkan peninggalan sejarah terutamanya berbentuk premis. Jadi jangan hairan jika banyak istana dan bangunan bersejarah kita kecuali bangunan yang dibina  British dimusnahkan ketika zaman kolonial.

Srikandi menulis…

 

 

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us

SJJS: Acropolis,Athens

Posted by jigsmaster on October 19, 2014

 

Kita akan bergerak ke Athens di Greek.Dalam hikayat-hikayat Melayu,Greek (Greece) dipanggil sebagai Yunani,berasal dari kata ‘Ionia’ iaitu satu wilayah Greek Kuno yang kini terletak di dalam Turki.Bangsa Greek antara yang terawal menubuhkan konsep negarakota (city-states) dan dari konsep ini wujudnya apa yang dinamakan struktur politik yang menjurus kepada republik dan demokrasi.

Okay,Srikandi akan bawa anda semua ke bekas runtuhan di atas bukit.Ia dinamakan Acropolis.Acropolis secara istilah ialah penempatan yang dikelilingi tembok tinggi dan biasanya terletak di atas bukit.Acropolis terletak di Anthens,iaitu salah satu negarakota Greek yang terkenal.Acropolis terletak di atas sebuah bukit dan dilindungi tembok tinggi (citadel).

Apakah Acropolis sebenarnya?Mari ikut Srikandi.


Acropolis adalah dataran tinggi berbatu setinggi 156 m,dan ada beberapa runtuhan bangunan purba yang merupakan kuil-kuil Greek.Acropolis mula dibina pada 1300 tahun Sebelum Masehi.Acropolis sempat menikmati zaman kegemilangannya sehingga Empayar Achaemenid Parsi menghancurkannya pada tahun 480 SM. Setahun kemudian tentara Greek mengalahkan Parsi dan membina semula kuil-kuil itu.Antara tahun 467 sehingga 404 SM, bangunan tersebut selesai dibina.

Acropolis terdiri daripada bangunan-bangunan yang kebanyakannya ialah kuil-kuil penyembahan kepada dewa-dewi Greek.Yang paling terkenal adalah Parthenon.Srikandi ‘highlight’kan beberapa darinya:

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us

SJJS: Persepolis,Iran

Posted by jigsmaster on October 19, 2014

Bangun!!!!!!

Sekarang Srikandi nak bawa anda semua ke sebuah peninggalan kota sebuah empayar yang agung yang pernah tegak dalam sejarah dunia.

Empayar Parsi Achaemenid.

Empayar Achaemenid diasaskan oleh Cyrus The Great pada abad ke-6 Sebelum Masehi.Cyrus The Great telah menakluk 3 empayar sebelum menggabungkannya ke dalam empayarnya sendiri iaitu Empayar Media (Madyan),Empayar Lydia dan Empayar Neo-Babylonian (Babilon Baru).

Okay …jom kita ke sana.Destinasi kita ialah Iran dalam wilayah Fars.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us

SJJS:Petra,Jordan

Posted by jigsmaster on October 19, 2014

 

Petra adalah sebuah tapak arkeologi dan sebuah bandar kuno yang terletak di Ma’an,selatan Jordan.Ok…abang-abang,akak-akak,adik-adik…siapa yang bina dan menduduki Petra semasa era kegemilangannya?

Orang Rom?Salah.Yunani Greek?Salah.

Srikandi bagitau.Yang bina Petra ialah satu suku Arab Purba yang sudah pupus hari ini iaitu kaum Nabatean atau Al-Anbat dalam Bahasa Arab.Bahasa mereka adalah campuran Aramaik dan Arab.Aramaik dan Arab ni bahasanya macam Melayu dengan Mendeleng lah…satu rumpun dan serasi antara satu sama lain.Maknanya orang Aramaik ni boleh faham kehendak orang yang berbahasa Arab.Macam Srikandi…Srikandi boleh faham apa yang nak dimaksudkan oleh embah Jawa kat kampung sebab perkataan-perkataan Jawa dan lenggoknya serumpun dengan bahasa Melayu.

Jom,ikut Srikandi!

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us

SJJS:Berkumpul di Muzium Negara

Posted by jigsmaster on October 19, 2014

Salam semua!

Sebelum kita mengembara ke serata dunia,saya ingin bertanya kepada anda semua apakah kepentingan tempat-tempat bersejarah?

Kepentingan tempat-tempat bersejarah ialah sebagai salah satu bentuk pelajaran bagi generasi yang terkemudian supaya menghayati apa yang terjadi pada masa silam.Sebab itu dalam AlQuran,Allah swt ada berfirman bahawa Dia mengekalkan mayat Firaun supaya dapat menjadi pelajaran bagi kita umat sekarang.Izinkan Srikandi memetik mafhum ayat AlQuran yang mulia ini iaitu dalam Surah Yunus ayat ke 92:



“Maka pada hari ini Kami selamatkan badanmu supaya kamu dapat menjadi pelajaran bagi orang-orang yang datang sesudahmu dan sesungguhnya kebanyakan dari manusia lengah dari tanda-tanda kekuasaan Kami.”

Nah!Sekarang bila kita melawati tempat-tempat bersejarah,kita kenalah mengambil pelajaran dari sejarah tempat tersebut dan latarbelakangnya,bagaimana kehidupan orang-orang dahulu…apa yang positif…apa yang negatif,dari situ fikiran kita akan bergerak disamping emosi dan fizikal kita menjadi sihat kerana kita sebenarnya sedang beriadah.Takdelah terperangkap dengan kerja…kerja…kerja.Hei..tuan-tuan dan puan-puan semua…kita bukan jadi hamba kerja tau!Kita ada hak untuk pergi melancong dan jalan-jalan.

 

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us