The White Semang

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

 

Wanita yang berdarah putih, adalah legenda yang secara anehnya dikesan dari Perak sehingga ke Selatan Thailand. Ia mula-mula dikesan dalam cerita legenda dinasti pemerintah Perak, kemudian cerita Mahsuri dan legenda di Phuket dan Singgora. Entah mengapa, dalam hikayat Melayu, wanita yang berdarah putih memiliki keistimewaan dan kesaktian tersendiri atau membawa tuah tertentu.

Legenda ini begitu popular sejak zaman-berzaman di kalangan penduduk utara hingga selatan Thailand sehinggakan pengkaji dari Thailand menggelarkan kawasan tersebut sebagai ‘the land of the white-blooded lady’.

Kononnya seorang bangsawan Melayu telah berkahwin dengan seorang gadis yang berdarah putih di kalangan Orang Asli di tebing Sungai Perak berdekatan Kuala Kangsar. Dari mereka lahirlah keturunan para pemerintah Perak.

 

 

 

 

 

“The White Semang”

 

 

 

whitesemang

 

 

Saya telah menemui beberapa catatan para ‘Indiana Jones’ era kolonial Inggeris yang menceritakan tentang legenda anak dara Mengkong yang berdarah putih. Selain kisah Mahsuri, nampaknya legenda wanita berdarah putih ini telah lama berlegar dalam hikayat dan cerita lisan orang Melayu sejak sekian lama. Apakah rahsia di sebalik semua kisah-kisah pelik ini? Semakin lama meneliti semakin saya merasa seram. Ada sesuatu yang begitu menggelitik perasaan apabila membaca catatan-catatan mereka yang bertindih di antara satu sama lain!

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us

One thought on “The White Semang

  1. uzbekdesantillana

    Darah putih adalah antibodi. Mungkin itu membantu kelestarian wanita-wanita ini dalam dunia kepahlawanan dan keunggulan. wallahuaklam

Leave a Reply