Pulau Rahsia Amerika : Beberapa Perkara Yang Jarang Diketahui Ramai

diegogarcia5

 

Pulau ini hanya boleh diakses oleh tentera-tentera terpilih. Ada beberapa fungsi utama pulau ini kepada kepentingan angkatan tentera Amerika. Namun, menurut beberapa bekas tentera yang pernah bertugas di sana, ada ‘fungsi-fungsi misteri’ pulau ini yang tidak diketahui ramai sekalipun mereka, yang menyatakan ‘tidak begitu memahami’. Ini seolah-olah, mereka bimbang jika pihak kerajaan akan mengapa-apakan mereka jika rahsia pulau itu terbongkar.

 

BACA SELANJUTNYA.

 

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us

3 thoughts on “Pulau Rahsia Amerika : Beberapa Perkara Yang Jarang Diketahui Ramai

  1. sejagat

    Saya pernah belayar kapal melintas Mauritius dalam kegelapan malam, kelihatan dari jauh pulau itu bercahaya berwarna warni sesuai sebagai tempat peranginan tersohor dunia. Diego Garcia saya tak perasan selama pelayaran dahulu cuma baru tahu kewujudannya lepas kes MH 370.

      1. sejagat

        Satu tika dulu saya pernah berkhidmat dengan MISC, hampir 1/4 dunia dah pun dijelajahi dengan jalan laut, waktu pelayaran di kapal, saya sering membuka buku Pilot dan membaca perihal bahasa-bahasa yang terdapat di Asia Tenggara dan Afrika kerana memang ada satu bab khusus dalam buku itu membicarakan tentang itu. Saya teruja bila membaca sejumlah kecil penerangan mengenai rumpun Melayu Polinesia/Austronesia di bahagian buku Pilot kawasan Afrika yang mana ia merujuk kepada Madagascar dan pulau-pulau sekitarnya. Ada persamaan bahasa antara Malagasy dan Melayu menunjukkan dengan jelas terdapat ikatan antara dua kelompok ini. Pelayaran jarak jauh di usia muda memberi kesan besar kepada hidup saya tentang dunia ini dan keindahannya. Sungguh lautan itu sunyi dan gelap…

Leave a Reply