buy jintropin

MistisFiles

Pengetahuan Rahsia Itu Hanya Untuk Mereka Yang Mampu Memahaminya

The Secret Treasure of King Masusa & King Mohamut Part II

Posted by jigsmaster on October 20, 2014

Jikalau raja Melaka hendakkan aku, perbuatkanlah aku jambatan emas satu dan jambatan perak satu, dari Melaka datang ke Gunung Ledang itu. Akan peminangannya hati nyamuk tujuh dulang, hati kuman tujuh dulang, air mata setempayan, air pinang muda setempayan dan darah anak raja muda yang pertama Raja Ahmad itu semangkuk. Jikalau ada demikian kabullah tuan puteri akan kehendak raja Melaka itu.” Setelah sudah ia berkata demikian lenyaplah ia. Pada suatu riwayat, orang tua yang berkata-kata itulah Puteri Gunung Ledang, merupakan dirinya seperti orang tua. – Sulalatus Salatin ms 215.


Telah beratus tahun para conquistador cuba mendekodkan petunjuk-petunjuk untuk merampas kekayaan Sultan Melaka hasil perdagangan rempah-ratusnya yang mendominasi Selat Melaka dan pasaran dunia sejak abad ke-14 hingga ke-15.Kekayaan dan kemasyhuran Melaka begitu gah sehingga dibisik-bisikkan oleh para pedagang Genoa dan Venice.

Sehingga kini,rahsia itu masih tersimpan rapi.Para conquistador Portugis hanya menemui tidak sampai 10% dari kekayaan sebenar Sultan-sultan Melaka.

Pada malam serangan,para conquistador hanya melihat askar-askar darat Melaka sahaja yang menunggu di kota.Di manakah dia armada laut Melaka yang gagah itu?

Di manakah Laksamana?

Sebenarnya,harta kekayaan itu telah selamat disembunyikan di satu tempat,dengan cara yang begitu licik dan tersembunyi dan petunjuk-petunjuknya berdiam dengan misteri selama lebih 500 tahun di dalam tulisan-tulisan dan surat-surat!

 

 

The Secret Treasure of King Masusa & King Mohamut

Part II

 

Whoever is Lord of Malacca has his hand on the throat of Venice.

-Tome  Pires (The Suma Oriental of Tome Pires translated by Armando Cortasao,1944)

 

 

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us
 1. nazrul.nasir Said,

  Suma Oriental
  -600 tan jongkong emas serta barang kemas

  600 tan x 1000 kg/tan = 600 000 kg emas

  600,000 kg emas x USD 36,440 (1g = usd 36.44) = USD 21.8 Billion (RM 87.4 Billion)

 2. jigsmaster Said,

  Jumlahnya lebih banyak.

Add A Comment

You must be logged in to post a comment.