Monthly Archives: October 2025

Rahsia Di Sebalik Wang BHG Akhir

money2

 

Istilah “inflatable paper money system” merujuk kepada sistem kewangan di mana wang kertas dicipta secara berlebihan tanpa sandaran aset sebenar, seperti emas atau perak. Sistem ini membolehkan bank atau kerajaan mencetak wang melebihi nilai sebenar yang mereka miliki, lalu menyebabkan inflasi dan penurunan nilai mata wang dari semasa ke semasa.

Kaedah mencipta wang ini jelas memusnahkan tujuan sebenar wang: untuk mewakili kewujudan komoditi sebenar yang boleh diniagakan.

 

BACA SELANJUTNYA.

 

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us

Rahsia Di Sebalik Wang BHG III

wang

 

Kezaliman sistem ini nyata. Jika untuk setiap karung emas yang disimpan oleh tukang besi, orang kini berhutang kepadanya setara dengan empat guni, seseorang terpaksa rugi. Apabila hutang awam kepada tukang emas meningkat, semakin banyak kekayaan dan sumber sebenar terhutang kepadanya.

 

BACA SELANJUTNYA.

 

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us