Monthly Archives: July 2018

Fail p54427: Teknik Batu-bata Tidak Sama Saiz

inca roca cuzco

 

Perhatikan batu-bata di atas. Ia bukanlah batu-bata yang sama saiz. Malah paling menakjubkan penggunaaan batu-bata tidak sama saiz tidaklah meninggalkan langsung ruang-ruang di antara batu-bata tersebut. Setiap bata dicantum umpama mencantum jigsaw puzzle!

Apakah rahsianya? Mengapa orang zaman purba buat begini?

 

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us

Rahsia Pembina Zaman Silam

ancientbuilders

 

 

Di seluruh dunia, kita selalu dapati bangunan-bangunan agam yang amat besar yang berusia beribu-ribu tahun. Semakin tua usianya semakin besar batu bata yang digunakan, sehingga mereka membina bangunan dengan menggunakan batu batan megalit! Bagaimana mereka melakukannya? Adakah mereka melakukannya hanya dengan menggunakan pahat dan tukul? Maksudnya, bagaimana mereka yang dikatakan primitif dan belum mencapai kemajuan seperti hari ini mampu membina seperti itu?

Ada yang menyatakan bahawa itu semua adalah binaan para gergasi, para ‘alien’ atau ‘makhluk kecerdasan tinggi’.

Benarkah begitu?

..atau itu semua sebenarnya dibina oleh manusia seperti kita ini namun memiliki TEKNOLOGI YANG AMAT PINTAR?

 

 

 

 

 

 

 

Teknologi Canggih ‘Adam Sebelum Adam’

 

 

ancientcivil

 

Siri ini merangkumi topik:

 

- Keanehan batu-batan yang terlipat

- Batu-bata tidak sama saiz, untuk apa?

- Batu-batu yang terlekat dengan teramat kukuh

- Teknologi membelah batu

- Batuan menonjol

- Teknik tanggam

- Batu-bata yang digerudi

- Penggunaan konkrit pada piramid purba?

- Batu manakah yang dipilih pembina zaman silam?

 

 

Bersambung…

 

Cara akses ke MistisFiles: http://goo.gl/1QBIQK

Misteri Teknologi Potong Batu Zaman Purba

tikal

 

Perhatikan gambar di atas. Adakah orang pada zaman purba hanya menggunakan peralatan primitif seperti tukul dan pahat untuk membelah batu dan mengukirnya untuk membina bangunan agam seperti ini? Apakah teknologi yang dipakai oleh mereka sebenarnya?

MistisFiles membincangkan persoalan ini dan mungkin telah membongkar sebahagian rahsia teknologi mereka.

 

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us

Jalan-jalan Sejarah: Kota Ajaib di Amerika Selatan

Ollantaytambuwall

 

 

Jalan-jalan sejarah kali ini membawakan anda ke satu ‘kota ajaib’ yang boleh dikatakan setanding dengan Machu Picchu. Kami akan menunjukkan anda bagaimana orang pada zaman dahulu sebenarnya memiliki teknologi tertentu yang apabila kita melihatnya adalah mustahil dan masih tidak mampu mencari jawapan bagaimana manusia yang disangkakan ‘purba’ mampu membikin hasilkerja seperti ini.

*Tiket rombongan: http://goo.gl/1QBIQK

 

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us

Mason-mason Melayu XII : Malayan Union II

masonXIImalayanfinal

 

DAP seperti yang dijangka mula menunjukkan wajahnya yang sebenar. Slogan ‘Malaysian Malaysia’ itu sebenarnya hoax sahaja. DAP mahu menerapkan sistem pendidikan Cina, monopoli lebih kuat ke atas ekonomi Malaysia dan kawalan lebih kukuh ke atas sistem perundangan, kehakiman dan pentadbiran negara. Seperti yang anda lihat, ia sedang berjalan sekarang.

Sampai masa, perlembagaan akan diubah sedikit demi sedikit atau orang Melayu serta Bumiputra diajar untuk melepaskan hak mereka bagi kononnya membina negarabangsa yang ‘baru’ sementara hak mereka dirampas untuk memuaskan satu kelompok kaum sahaja.

 

 

 

 

 

 

 

“Malayan Union II”

 

 

malayan_union_protest

 

“Oleh kerana saya mempunyai beberapa peluang dapat melihat sesuatu gerak langkah, sesuatu perbuatan atau cadangan yang hendak dijalankan di Tanah Melayu ini, langkah-langkah dan perbuatan yang mendatangkan kebimbangan kepada diri saya sendiri…”

 

-Dato Onn Jaafar, Ogos 1951

 

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us

Mason-mason Melayu Bahagian XII

mason12cover

 

Masa-masa di mana ‘Malayan Union’ kedua semakin hampir. Lima tahun ini menentukan ke mana arah orang Melayu di tangan pemerintahan Tun M yang kedua ini. Adakah Tun M benar-benar dapat ‘membetulkan’ kesilapannya semasa menjadi perdana menteri keempat dahulu, atau, kepulangannya ke tampuk pemerintahan semakin memburukkan keadaan dan menjahanamkan masadepan survival orang Melayu di tanahairnya sendiri?

Partinya – Parti Pribumi Bersatu Malaysia adalah parti paling kerdil dalam Pakatan Harapan dan boleh hidup pun pun semata-mata pengaruh dan aura Tun M yang dikultuskan sebahagian orang Melayu. Ini adalah situasi yang amat bahaya dan pada masa yang sama, Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu masih kukuh dan meredah badai di kala ‘kawan-kawannya’ pergi meninggalkannya keseorangan – di mana ia berpotensi menjadi tempat berkumpulnya umat Melayu untuk mengadu untung nasib jikalau Tun M tidak lagi memegang kuasa atas faktor kesihatan dan sebagainya, yang akan menyebabkan Parti Pribumi Bersatu Malaysia hilang taring dan mungkin akan dibuli dan dibakulsampahkan oleh DAP yang menjadi kuasa de facto dalam kerajaan Pakatan. Parti Pribumi Bersatu Malaysia masih dilihat tidak mampu malah tidak jelas membawa agenda Melayu, Umat Islam & Bumiputra.

Masa makin berdetik dan umur semakin meningkat…

 

 

 

 

 

 

Penjelmaan Semula

 

 

 

phoenixbangkit

 

 

“…Malang mulut saya tertutup, malang saya berkata mulut saya ini tertutup tidak dapat menzahirkan kepada umat Melayu Semenanjung ini apa yang diketahui oleh saya dalam masa menyempurnakan pekerjaan-pekerjaan dan tanggungan saya itu…”

 

-Dato Onn Jaafar, Ogos 1951

 

 

 

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us

Rule of Law : Seni Menggunakan Perkakas Kerajaan

ruleoflaw

 

 

Mungkin janji-janji persepsi lebih penting pada ketika ini berbanding menunaikan manifesto. Ini kerana zombi politik lebih ketagihkan propaganda persepsi tadi untuk dipuaskan. Kebajikan rakyat dan negara boleh ditangguhkan untuk mengukuhkan sokongan terlebih dahulu kepada sang penguasa. Imej kerajaan menjadi imej kerja-kerja menunaikan persepsi yang amat populis kepada zombi politik dan budak-budak mentah yang dahagakan hiburan bentuk baru dari seni politik yang korup.

Bagaimana lebih pintar menggunakan segala perkakas kerajaan untuk maksud-maksud mengekalkan kuasa?

RULE OF LAW.

Melaluinya, seni menggunakan perkakas kerajaan akan lebih licin dan sempurna.

 

 

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us