Monthly Archives: December 2016

Resolusi Menghalang Penempatan Haram Israel: Skuad KFIR Bersiap Untuk Balas Dendam Terhadap Malaysia?

resoisrael


[Mukaddimah]

Malaysia, bersama tiga lagi negara yakni New Zealand, Senegal dan Venezuela telah bersetuju untuk campur tangan dan membentangkan draf resolusi yang mana menuntut Israel menghentikan penempatan haram mereka. Campurtangan yang amat penting dan genting ini telah membuka satu lembaran baru bagi satu anjakan paradigma atau angin perubahan dalam Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu. Malaysia menggunakan kekuatan diplomasinya bagi mempengaruhi negara-negara lain bagi menghalang kekejaman Israel yang berterusan ke atas tanah-tanah rakyat Palestin. Namun…bagi pihak satu lagi, yakni Israel, ini adalah tamparan tepat ke mukanya. Bagaimana negara-negara Arab begitu gerun dengannya namun Malaysia sesuka hati bertindak demikian? Percubaan untuk menggugut Malaysia gagal kerana MALAYSIA TIDAK MEMBUKA SALURAN DIPLOMATIK DENGAN ISRAEL. Apakah yang mahu dilakukan oleh Israel bagi membalas dendam terhadap tindakan Malaysia ini? Lonecryer menulis…

 


You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us

Perak Secret Societies or “Kerjasama”

medan-kidd-2


[Mukaddimah]

Ketika kecil dahulu, ibu saudara saya selalu mengenyitkan matanya kepada “checker” bas, orang yang selalu berpakaian kemas yang memantau urusan di dalam bas; memeriksa tiket. Kenyitan mata ibu saudara saya itu dibalas dengan anggukan kepala oleh checker bas, seorang lelaki Cina. Kejadian ini berlaku di sepanjang laluan Teluk Intan-Kampar-Ipoh. Apabila saya balik ke kampung saudara mara di Chenderong Balai, selalu saya menanyakan perkara ini. Istilah yang keluar adalah ‘Kerjasama’. Pencarian ini berterusan sehinggalah saya menemui sejarah ‘Kerjasama’ ini; bermula dari Bendera Merah dan Bendera Putih, Perak River Society dan ‘koperasi’. Ikuti catatan Srikandi yang mendebarkan ini. HANYA DI MISTISFILES!


 

 

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us

Jin Yang Menjaga Istana Iskandariah

istana2


[Mukaddimah]

Walaupun dikatakan Sultan Ibrahim (Johor) telah menunjukkan bintang kebesaran pemberian maharaja Jepun kepada pegawai tentera Jepun yang melanggar Tanah Melayu ketika itu dan sedikit sebanyak membantu dalam menyelamatkan dirinya dari diperlakukan sewenang-wenangnya oleh kuasa Jepun, namun pada saat-saat akhir, pihak Jepun tetap menduduki istananya dan baginda terpaksa berpindah. Namun ini tidak berlaku kepada istana sultan Perak di Kuala  Kangsar malah pihak Jepun tidak mengusik langsung Kuala Kangsar walhal  Taiping dan Ipoh telah dibom pihak Jepun. Legenda mengatakan bahawa terdapat jin yang menjaga istana itu yakni Jin Megat Chandin. Namun kisah bagaimana istana sultan terselamat dari gangguan askar Jepun adalah kisah ‘jin penjaga’ yang lain yang tiada kaitan dengan apa-apa tahyul dan benar-benar berlaku! Ikuti artikel yang menarik ini.


You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us

Phetracha Mendakwa Johor Wilayah Bawahannya?

siambot

 


[Mukaddimah]

Perjanjian persahabatan seorang raja Sri Dharmaraja dengan raja Ayutthaya dengan memperkenankan anak-anaknya dijadikan anak angkat raja Ayutthaya itu telah memulakan ‘fantasi’ yang secara tradisinya menjangkiti setiap pemerintah Thai dari era Ayutthaya hingga Chakri. Memberi hadiah atau menjadikan ayah/ibu angkat kepada anak sendiri adalah tradisi orang-orang Melayu tanda bersahabat disalahtafsir sebagai tanda penyerahan atau mengakui kuasa naungan. Baca bagaimana seorang raja Ayutthaya berfantasi sehingga ke Johor!


 

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us

Kekalahan Portugis kepada Empayar Melaka?

malaccaport


[Mukaddimah]

Apabila ‘Melaka’ jatuh ke tangan Portugis pada tahun 1511, apa yang berlaku sebenarnya, Portugis hanya berjaya menduduki pelabuhan dan kota Melaka, tetapi bukan empayarnya. Ini terjadi apabila Portugis hanya mampu berkubu di dalam kota dan sesekali bertempur di Selat Melaka dan masih berperang dengan saki-baki kesultanan itu apabila pewarisnya menubuhkan pula Kesultanan Johor. Peperangan dengan pewaris Empayar Melaka berterusan sehingga kekalahan Portugis pada 1641, apabila tentera gabungan Johor-Belanda menamatkan penguasaan 130 tahun Portugis di Melaka. Ikuti kupasan yang menarik ini.


 

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us