Category Archives: Artikel Umum

Kejanggalan Di Laut Baltik: Pandangan Dari ‘Remote Viewing’

baltiklast

 

“Tentera Laut Sweden sangat berminat untuk mengetahui lebih lanjut mengenai objek Baltik. Mereka telah dimaklumkan dengan semua data. Ketika kami berada di luar sana, kami mempunyai seperti 6 kapal besar NATO tidak jauh dari sini. Sebuah kapal tentera laut Sweden muncul. bertanya apa yang kami lakukan. Tentera terlibat dalam projek itu, ya! Kami telah bercakap dengan pegawai tertinggi dalam tentera. Jadi mengapa mereka berminat? Percayalah, ia lebih daripada sekadar batu. Kami tidak boleh memberitahu anda semua lagi tentang bahagian itu.”

Mengapa tentera laut dan pihak NATO sangat berminat dengan Kejanggalan di Laut Baltik itu? Seakan dalam filem-filem fiksyen sains, pihak tentera hadir untuk mengawasi aktiviti para penyelidik di tapak yang kontroversi!

Bahagian akhir ini akan menyorot misteri ini dari sudut lain pula. Apakah kenyataannya?

 

 

 

BACA SELANJUTNYA.

 

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us

Kejanggalan Di Laut Baltik: Objek Kedua

baltikv

 

Imbasan radar dari tahun 2012 juga menunjukkan kejanggalan aneh yang kedua, yang berada tidak jauh dari kejanggalan pertama. Objek kedua ini bukan berbentuk bundar tetapi ianya itu juga sepertinya timbul dari dasar laut.

Ia adalah kira-kira 120 meter (400 kaki) dari yang struktur pertama. Ia juga mempunyai ‘jejak’. Laluan berada dalam arah yang sama dan selari dengan yang lain. Pasukan itu tidak mempunyai masa yang mencukupi untuk memeriksa kejanggalan kedua ini.

 

APAKAH OBJEK KEDUA ITU SEBENARNYA? APAKAH KAITANNYA DENGAN KEJANGGALAN PERTAMA?

 

 

BACA SELANJUTNYA.

 

 

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us

Kejanggalan Di Laut Baltik: Batuan & Parit

baltik4titl

 

Semasa menyelam, mereka telah menemui beberapa batu yang aneh, telah dikumpulkan dari bahagian atas struktur di mana ianya telah dibuat analisis lanjut.

Maklumat di laman web (tentang kes ini) mengenai batuan tersebut dan hasil analisisnya kelihatan agak tidak tersusun dan mengelirukan. Ia hanya memberikan kita gambaran umum tentang sifat batu itu sendiri. Dari mana mereka datang adalah persoalan lain.

Seseorang akan berfikir bahawa ianya telah berada di bawah air selama beribu-ribu tahun, mana-mana batu di atas bumbung ‘bangunan’ itu akan dihanyutkan oleh arus lautan pada masa lalu, kerana pada masa ini air benar-benar masih pada kedalaman itu. Terdapat juga misteri mengapa beberapa batu diletakkan dalam bulatan.

 

APAKAH YANG BERLAKU DI LAUT ITU KETIKA PARAS AIR TIDAK SEPERTI SEKARANG?

 

 

 

 

BACA SELANJUTNYA.

 

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us

Kejanggalan Di Laut Baltik : Tangga Misteri

baltik2titl3

 

Dua daripada imbasan radar itu telah menunjukkan satu koridor lurus menegak dengan sudut 90 darjah di dalam struktur, yang bermakna di bawah ‘bumbung’. Di bahagian atas gambar, tepi koridor menunjukkan bahan yang lebih keras daripada batu, dan mungkin logam mengikut ahli geologi yang meneliti kes ini.

Namun, mengapa dunia akademik sepakat dengan tergesa-gesa bahawa itu adalah pembentukan batuan semulajadi?

Mengapa tentera laut Sweden menghantar armada kapal perangnya ketika para penyelam itu mahu meneliti lebih lanjut lagi?

 

ADA SESUATU DI BAWAH SANA

 

 

BACA SELANJUTNYA.

 

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us

Kejanggalan Di Laut Baltik: Besi Mikrochip

baltik2titl

 

Data sonar asal menunjukkan bahawa kedua-dua objek bulat besar dan kedua, lebih kecil yang berdekatan telah diperbuat daripada bahan keras.

Objek itu sendiri mempunyai kemasan yang sangat licin, tidak seperti permukaan berbatu yang biasanya mereka temui di dasar laut. Oleh itu pemikiran pertama mereka ialah ia diperbuat daripada konkrit.

Apakah sebenarnya yang mereka lihat?

 

 

BACA SELANJUTNYA.

 

 

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us

Kejanggalan Di Laut Baltik: Struktur Aneh

baltik1

 

‘The Baltic Sea Anomaly‘, seperti yang biasa dipanggil, telah mendapat banyak perhatian media sejak belasan tahun yang lalu. Seperti yang ‘disepakati’ oleh dunia akademik semasa, dikatakan kononnya ia cuma batuan semulajadi.

Maklumat tentang penemuannya juga agak umum dan seseorang cenderung untuk berfikir bahawa ia adalah formasi batuan berbentuk aneh.

Jika anda mula mencari data sebenar yang dikumpul oleh pasukan penyelam dan penyelidik, anda cenderung mendapati terdapat banyak butiran yang sangat menarik. Malangnya, ini dikeluarkan secara berperingkat sehingga menyukarkan untuk mencantum kepingan-kepingan teka-teki.

Beberapa maklumat muncul di laman web pasukan penyelam dan kemudian hilang semula. Beberapa maklumat yang hilang telah disimpan di tapak web lain. Aneh bukan? Adakah ada sesuatu yang mahu disembunyikan?

Data yang dikumpulkan oleh satu pasukan pada ekspedisi kedua sangat menarik.

Setiap data dengan sendirinya tidak konklusif, tetapi semuanya bersama-sama mereka menuju ke satu arah: bahawa ‘kejanggalan’ yang mereka temui adalah berkemungkinan besar adalah objek buatan.

 

MARI BERSAMA KAMI MENEROKAI MISTERI INI.

 

 

 

 

BACA SELANJUTNYA.

 

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us

Bani Adam Bertemu Bani Denisovan Di Tibet?

deniadam

 

Pasukan penyelidik antarabangsa telah menemui bukti yang boleh mengubah pemahaman kita tentang spesies misteri manusia awal, Denisovans. Mereka telah menemui DNA daripada manusia ini di sebuah gua Buddha di Dataran Tinggi Tibet di China. Penemuan ini menambah pengetahuan pakar tentang Denisovan yang misteri dan cara mereka berinteraksi dengan manusia moden semasa mereka berhijrah ke Asia.

Gua Kars Baisiya adalah kira-kira 10,400 kaki (3,200 m) tinggi di Dataran Tinggi Tibet. Bagi sami Buddha tempatan, gua adalah tapak suci. Beberapa tahun yang lalu, tulang rahang bawah yang penuh misteri (mandible) telah ditemui di dalam gua dan baru-baru ini telah diperiksa semula. Pada 2019 penyelidik mencadangkan ia milik Denisovan, tetapi ini dipertikaikan…

 

 

BACA SELANJUTNYA.

 

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us

Misteri Lubang Benam: China

lubangbenam2

 

Para penjelajah alam semulajadi di China telah menemui ‘dunia yang hilang’ dalam lubang benam yang sangat dalam dan besar di selatan China. Di ruang bawah tanah purba ini mereka menjangkakan akan menemui flora dan fauna yang belum diketahui manusia.

Cenote ialah lubang semula jadi, atau lubang benam, yang disebabkan oleh batuan dasar runtuh di kawasan kars (karst) yang mendedahkan saluran air bawah tanah. Apabila kita membaca perkataan ‘cenote‘, ia biasanya disusuli dengan cerita tentang  artifak Aztec atau Maya. Ini kerana keadaan bumi Mexico dan Amerika Tengah hampir terapung di sungai bawah tanah dengan beribu-ribu cenote yang menghiasi landskap. Walau bagaimanapun, cerita lubang benam ini adalah dari China, di mana lubang benam kars yang besar ditemui mengandungi ekosistem purbanya sendiri yang tidak pernah disentuh manusia!

 

 

BACA SELANJUTNYA.

 

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us

Misteri Lubang Benam BHG I : Gurun Atacama

lubangbenam

 

Lubang benam (sinkhole) yang muncul di sebidang tanah perlombongan di rantau Gurun Atacama di Chile terus membesar. Rongga gergasi itu pertama kali dilihat pada 30 Julai di kawasan luar bandar di luar bandar Tierra Amarilla, 413 batu (665 kilometer) di utara ibu negara, Santiago, di mana tempatnya syarikat Kanada Lundin Mining mengendalikan lombong tembaga Alcaparrosa. Ia diukur berdiameter 82 kaki (25 meter) dan kedalaman 650 kaki (200 meter) dan kini berukuran 160 kaki melintang (50 meter). Punca kejadiannya masih belum dapat dipastikan dan sedang disiasat.

Fenomena yang mengejutkan itu telah disifatkan secara pelbagai oleh agensi berita yang berbeza sebagai lubang benam “cukup besar untuk menelan Arc de Triomphe Perancis”

 

 

 

BACA SELANJUTNYA.

 

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us