Monthly Archives: November 2016

Rahsia Yang Ingin Digali Pegawai Kolonial

hmm


[Mukaddimah]

Para pegawai kolonial seperti Winstedt, Low, Swettenham, Shallebear, Raffles, Wilkinson, Clifford dan lain-lain tidak pernah beritahu tentang rahsia ini. Sebenarnya tidak perlu untuk beritahu pun. Lebih baik beritahu yang darkside sahaja bahawa orang-orang Melayu adalah pemalas, gasar dan mundur.

Ini menjelaskan mengapa mereka sangat menjaga semua manuskrip itu. Belum lagi apa yang tersimpan di Smithsonian Institution yang lejen itu kerana majoriti manuskrip Melayu di Library of Congress, Boston Public Library, Harvard University Library dan lain-lain diambil dari sana. APAKAH RAHSIA YANG INGIN MEREKA SEMBUNYIKAN?


 

 

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us

Misteri Kod Perundangan Melayu di Vatikan

vatikanmalakaan

 


[Mukaddimah]

Dr. Liaw Yock Fang mendapati terdapat satu naskah berlabel Vatican Ind. IV di Perpustakaan Vatikan. Apabila dilihat tajuknya, ia ditulis sebagai “Malakaans Wetboek van Zeerecht”. Ini menimbulkan satu perasaan misteri adakah ianya ada berkaitan dengan Kesultanan Melaka? Ikuti sambungan kod perundangan Melayu, kali ini ke Vatikan. HANYA DI MISTISFILES.


 

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us

Misteri Kod Perundangan Melayu di Leiden

hukumkanunmelakaleiden

 


[Mukaddimah]

Kita maklum bahawa beribu-ribu manuskrip kita tersebar di muzium, arkib dan perpustakaan-perpustakaan seluruh dunia terutamanya di Eropah. De Universiteitsbibliotheek Leiden, adalah salah satu pusat penting yang memiliki koleksi manuskrip-manuskrip Melayu yang jarang-jarang didengar dengan katalog yang menakjubkan. Ikuti bagaimana mendiang Dr. Liaw Yock Fang terpaksa ke Leiden untuk mengkaji manuskrip Hukum Kanun Melaka yang juga mengandungi bahagian Undang-undang Laut.

 


 

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us

Misteri Di Sebalik Kitab Perundangan Laut Melaka

paklehsealaw

 

 

 

 

Undang-undang Laut Melaka adalah satu dokumen perundangan yang ditulis ketika zaman Kesultanan Melaka kira-kira pertengahan abad ke-15. Ia mengandungi peraturan dan undang-undang berkaitan urusan kelautan seperti pelayaran dan perdagangan. Ia meliputi perkara-perkara seperti hierarki dalam kapal, tugas-tugas setiap jawatan, undang-undang jenayah, cukai dan hal-hal perkaitan transaksi perdagangan.

Undang-undang Melaka ada lebih 50 versi. Umumnya, Undang-undang Melaka terdiri dari dua bahagian utama; Undang-undang Melaka dan Undang-undang Laut. Ia ada versi panjang dan versi pendek.

Pada tahun 1984, Dr. Liaw Yock Fang (mendiang) telah terbang ke Leiden, Belanda untuk mengkaji manuskrip Undang-undang Laut, yakni bahagian kedua di dalam Undang-undang Melaka, yang mana telah dikajinya 13 tahun sebelum itu. Kemudian, telah ditemui di Perpustakaan Vatikan , satu manuskrip yang dipercayai dari abad ke-17, yang mana apabila diteliti oleh Dr Liaw Yock Fang, ia adalah kemungkinan versi tertua Undang-undang Laut.

 

Apakah yang berlaku semasa kajian di Leiden?

Apakah yang ditemui oleh Dr. Liaw Yock Fang ketika meneliti manuskrip milik Perpustakaan Vatikan itu?

Apakah perkara-perkara yang menakjubkan yang diperhatikan oleh beliau?

Apakah yang membuatkan beliau bertukar pandangan kepada orang-orang Melayu setelah melihat manuskrip penting ini?

 

Beratus tahun, para pustakawan gereja menyimpan kod undang-undang laut ini dan mereka telah mengkajinya sebelum Dr. Liaw Yock Fang lagi. Pegawai kolonial tidak pernah serius untuk mengenengahkan manuskrip ini, mereka lebih berminat menaikkan perkara-perkara yang dianggap dongeng dan menghiburkan di dalam Sulalatus Salatin dan menumpukan untuk memitoskan Hang Tuah dan menganggap orang-orang Melayu hanya suka berpenglipurlara dan menuliskan hikayat-hikayat.

 

Srikandi akan membawakan kepada anda secara sepintas lalu, perkara-perkara yang selama ini tidak diperasan oleh ramai orang tentang manuskrip perundangan ini. Ia terbahagi kepada 3 siri :

 

1) Kod Perundangan Melayu di Leiden

2) Kod Perundangan Melayu di Perpustakaan Vatikan

3) Taktik Pegawai Kolonial dan Rahsia Yang Ingin Digali

 

Sejarah Orang Laut dan aktiviti ‘melayaw’ mereka di perairan antarabangsa telah lama dicatatkan menjangkau 2000 tahun Sebelum Masehi. Mereka menjadi kru perkapalan yang mahir, menjalankan bisnes pengangkutan laut yang berjaya dan menjalinkan rangkaian perdagangan yang luas. Kitab Undang-undang Laut adalah kesinambungan dari peraturan lisan dan bertulis yang disampaikan dari turun-temurun hasil dari profesion purba orang-orang Melayu ini.

 

HANYA DI MISTISFILES.

 

Cara untuk menyertai>> KLIK SINI

 

 

kredit: Pak Leh

Save

Save

Save

Make Us Great Again

trump4

 


[Mukaddimah]

Umum mengetahui bahawa Amerika Syarikat menaja aktiviti pengganas seperti ISIS dan ini terbocor melalui ucapan Hillary Clinton di dalam satu sesi parlimen. Namun dalam dasar luar yang dirancang oleh Trump, Amerika akan berganding bahu dengan negara-negara Arab untuk memerangi ISIS. Apakah sebenarnya drama yang ingin dibikin oleh Trump? Sebahagian dari polisinya menjuruskan kepada tajuk ‘keganasan’, ‘Islam radikal’, ‘ISIS’ dan seumpamanya  menunjukkan halatuju terang-terangan untuk melancarkan pelan memerangi Islam. Mengapa Trump begitu yakin masanya sudah tiba untuk menghapuskan Islam? Adakah masa untuk kempen Islamophobia sudah cukup? Adakah ISIS yang lain, atau Al-Qaeda yang lain, yang diperlukan Amerika untuk mencapai matlamat kempen Islamophobia-nya? BACA DAN FAHAMKAN. HANYA DI MISTISFILES.


 

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us

Making Us No. 1 Again

trump3

 


[Mukaddimah]

Donald  Trump pernah mengatakan bahawa sempadan Mexico-Texas hanya menghadiahkan kepada Amerika para penjenayah, penagih dadah, perompak, perogol dan orang-orang yang tidak berpelajaran. Apakah polisi  Trump bagi menangani imigran-imigran ini? Trump juga amat sensitif dengan populasi muslim di Amerika dan mahu semua muslim direkodkan dalam satu pangkalan data bagi memantau pergerakan mereka. Ada sesuatu dengan polisi imigrasi Trump. Kita akan mengkaji dengan mendalam.


 

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us

The Art of Deal

donaldtart

 


[Mukaddimah]

Kita tahu bahawa sistem wang fiat tajaan Amerika ada kelemahan yang tertentu. Perjanjian ‘emas-dollar’ ada saka yang sampai masa, meminta darah dan nyawa untuk dibayar. Polisi Trump dalam hal ini adalah untuk memastikan sistem ini kembali bekerja dengan baik dan berkesan. China mesti dihalang untuk merampas monopoli kewangan dunia. Trump seolah-olah menentang perdagangan bebas dan mahu mengamalkan seakan-akan dasar tutup pintu. Apakah yang ingin dicapai oleh Trump?  ‘The Art of Deal‘ menceritakan segala-galanya. BACA IMPIAN TRUMP KE ATAS EKONOMI DUNIA.


 

 

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us

Donald Trump & ‘The Ophir Plan’

donaldt-trump-board-gamejpg

 

 

 

Seperti yang diketahui umum, Donald John Trump akan menaiki takhta Amerika Syarikat tahun hadapan. Adakah beliau benar-benar akan menekan umat Islam seperti yang dijanjikan? Adakah beliau akan melaksanakan Dasar Tutup Pintu? Khabarnya China juga berkira-kira untuk kembali melaksanakan Dasar Tutup Pintu bagi memberi tekanan kepada sektor pembuatan dan pengeluaran dunia supaya tunduk menyembah kepada China. Apakah yang terjadi kepada dunia pada waktu akan datang?

Jika anda perasan, dalam kekalutan begini, Malaysia tiba-tiba menjadi perhatian di antara dua kuasa besar itu. Dari satu segi, nampak seperti Malaysia tersepit di antara kedua-dua kuasa besar ini. Dari satu segi, nampaknya dua kuasa besar itu seolah-olah mahu merebut sesuatu yang hanya di miliki atau dijaga oleh Malaysia.

Pernahkah anda mendengar tentang ‘The Ophir Plan’. Drama yang akan dimainkan sudah tentu lebih menarik. Penuh sepak terajang diplomasi dan bahasa-bahasa politik.

Donald Trump akan melaksanakan apa yang dipanggil, ‘The Ophir Plan’. Blueprint-nya telah ditulis lama sebelum beliau bertanding. Bagaimana dengan TPPA? Bagaimana dengan polisi di Pasifik?

 

Siri ini akan terbahagi kepada 3 bahagian :

 

1) The Ophir Plan- The Art of Deal

2) The Ophir Plan- Making Us No. 1 Again

3) The Ophir Plan- Make Us Great Again

 

 

Ini adalah satu permainan. Jika anda memiliki beberapa buah rumah, jadikan ia satu hotel. Namun siapakah yang benar-benar berkuasa dan memiliki sumber yang sebenar? Memiliki dokumen para diplomat dan ahli ekspedisi ‘The Boston Treasure’, Trump yakin dapat melakukan misi ini.

Apakah yang ingin dirancangkan oleh Trump?

Apakah yang dibisikkan oleh Trump kepada Ivanka, anak perempuannya tentang emas di lehernya pada satu majlis harijadinya?

 

HANYA DI MISTISFILES!

 

* Untuk permohonan akses sila KLIK DI SINI

 

Save

Save

Save

Save

Save

Berkenaan Isu Malaysiakini dan Soros

malaysiakinisoros

 

 

 

 

Jika anda perhatikan, kini heboh tentang isu pertubuhan OSI yang diterajui oleh George Soros yang menyuntik dana kepada entiti-entiti tertentu di Malaysia bagi menimbulkan ketidakselesaan iklim sosial dan agama di kalangan rakyat Malaysia.

Kami sudah menjelaskan kepada anda pada posting yang lepas (sebelum pendedahan DC Leaks menjadi viral), dan telah mengingatkan kepada anda bahawa ini bukanlah lagi apa yang dikatakan kononnya ‘teori konspirasi’ seperti di dalam filem National Treasure.

Ini adalah ‘real‘ dan kita akan lihat ‘headline-headline’ yang dibuat khas untuk para pembaca yang tidak memiliki kepekaan yang tinggi bagi mengacau sentimen perkauman dan agama di Malaysia.

Jika anda perhatikan, Malaysiakini sendiri tidak boleh ‘escape‘ dengan isu ini dan mengakuinya dengan ‘tersengih-sengih’. Mereka tidak boleh menafikan atau memadam apa yang telah tercatat di dalam website mereka.

Memang pemerintah melakukan banyak kelompongan dan kesilapan dalam pemerintahan mereka, dan ini juga adalah peluang untuk ‘pihak-pihak’ tertentu yang sama ‘jahat’ atau lebih ‘jahat’ untuk merampas negara kita dan menjadi anjing mereka pula.

Seperti modus operandi komunis, mereka sanggup menimbulkan sentimen perkauman, menggganggu keharmonian beragama dan pelbagai lagi tindakan subversif bagi memaksakan kita mengikut ‘demokrasi mereka’ yang total gagal sebagaimana di Libya, Iraq, Afghanistan dan sebagainya.

Melawan korupsi pemerintah bukan bermakna menyerahkan tengkuk sendiri kepada penyangak ekonomi antarabangsa.

Ingin menghapuskan jin dengan membuat perjanjian dengan Iblis?

Fikirkan semula.

 

fikirkansemula

 

-MF

*gambar dari MKini sendiri.

Save

Save

Save