Monthly Archives: January 2016

The Mengkong Kings & Emperors

mengkongkhom

 

 

 

Sejarah Orang Laut, Jakun dan suku-suku bukit yang bercampur-baur antara kaum-kaum Proto-Melayu dan Mon-Khmer mewarnai sejarah purba Asia Tenggara. Lelaki-lelaki yang gagah dan bijak di antara mereka bangkit mengambil pengaruh, dan mewujudkan jambatan antara mereka, menimbulkan penghormatan tidak berbelah bagi.

Mereka mempelajari seni pengaruh yang hebat, karisma dan kepimpinan. Ada di antaranya mengamalkan ilmu hitam dan seni beladiri yang tidak terkalahkan.

Mereka adalah MENGKONG.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

The Mengkong Kings & Emperors

 

 

 

keriswat2

 

 

 

Artikel ini mengupas tentang sejarah dan identiti para kerabat diraja yang mewarisi kepahlawanan puak Mengkong di seluruh Asia Tenggara.

 

 

 

 

Pada masa dahulu, di Indochina dan Semenanjung Melayu (serta Sumatera) didiami dua puak:

 

1) Orang Laut

2) Puak Bukit (hilll tribe)

 

Di Indochina istimewanya, bercampur-baur antara puak-puak dalam rumpun Mon-Khmer dan Austronesia. Dipercayai bahawa orang Mon dan Khmer muncul dari dua arah dari sempadan China:

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us

The Secret Cypher : Death Sign at Prasat Kraham

nisankepak2

 

 

 

 

 

 

Sejarah Kedah dan Sumatera Utara tidak boleh dipisahkan dengan politik negeri-negeri Melayu Segenting Kra. Begitu juga sejarah Perak, sementelah terdapat bukti bahawa kerajaan Gangga Negara adalah paling tua mengatasi semua kerajaan di Sumatera Utara hatta Lamuri sekalipun dan raja-rajanya memakai gelaran ‘Johan Syah’ menunjukkan bahawa tradisi berkerajaan di Sumatera Utara dikembangkan dari arah Perak. Peta Ptolemy sekalipun, tidak menyebutkan mana-mana kerajaan di Sumatera ketika itu, yakni sekitar 150 Masehi.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us

The Secret Cypher: Another Clue in Minye Tujoh Inscription

minnye

 

 

 

 

Diukir dengan tulisan Jawa Kuno, namun menggunakan Bahasa Melayu Klasik, Prasasti Minye Tujoh di Aceh menyimpan banyak rahsia. Di sini tercatat tentang kemangkatan seorang pemerintah, yang mana melalui gaya rekabentuk batu nisannya ia milik seorang perempuan. Dalam daftar pemerintah  raja-raja Pasai, memang ada seorang ratu perempuan yang memerintah iaitu Ratu Nahrasyiyah namun baginda mangkat pada tahun 1428 Masehi (17 bulan Zulhijjah 831 yang tercatat di batu nisannya).

Raja Iman dalam Prasasti Minye Tujuh mangkat pada 781 Hijrah bersamaan 1379 Masehi. Ini satu kontradiksi.  Berdasarkan nama keluarganya yakni Barubhasa yang boleh dikaitkan dengan negeri-negeri Melayu Segenting Kra, Srikandi meneruskan pencariannya menjejak segala misteri raja-raja Melayu dahulukala menyembunyikanthe treasure’.

 

 

 

 

 

 

 

NisanMinyeTudjocover

 

 

 

 

 

Dalam artikel yang lepas, saya telah menunjukkan kepada anda, sejarah dan perkaitan antara kerajaan-kerajaan di Sumatera Utara. Saya telah memberitahu kepada anda siapakah sebenarnya Merah Silu dan Ali Mughayat Syah. Di sana juga saya telah memberikan kepada anda ‘satu petunjuk’ penting, siapakah sebenarnya Raja Gangga Johan Syah, satu-satunya raja Gangga Negara yang diketahui namanya setakat ini.

 

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us

The Secret Cypher : Next Clue in Hikayat Raja-raja Pasai

nisanpasai

 

Batu Nisan bergaya ‘Aceh’ yang paling tua bukanlah dari era Kesultanan Aceh atau dibikin semasa Kesultanan Aceh. Ia adalah dimiliki raja pertama Kerajaan Samudera-Pasai. Ini menjelaskan kepada kita bahawa usia gaya nisan ini adalah lebih tua dari apa yang dapat kita bayangkan selama ini.

Gaya Nisan Berkepak adalah salah satu dari sekian gaya yang aneh dari 16 rekabentuk ‘Batu Nisan Aceh’ (yang sepatutnya digelar Batu Nisan Pasai). Salah satu contoh yang popular adalah dipakai pada satu-satunya batu nisan sultan Melaka yang masih wujud, yakni makam Sultan Alauddin Riayat Syah.

Apakah maksud dari gaya berkepak ini?

Petunjuk seterusnya ditemui dalam prospektus sebuah kerajaan lama yang wujud lebih 200 tahun sebelum kewujudan Kesultanan Aceh, Hikayat Raja-raja Pasai!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hikayat Raja2 Pasai cover

 

 

 

 

 

Dalam artikel ini, Srikandi akan menyambung kembali perbincangan lepas, dan akan menyentuh tentang:

– 200 tahun sebelum Kesultanan Aceh

– 300 tahun sebelum Samudera-Pasai

– Misteri Ali Mughayat Syah

– Petunjuk di dalam Hikayat Raja-raja Pasai

– Siapakah Merah Silu?

– Tempat Raja Melayu menyembunyikan rahsia

– Lambang Kematian dan Pertabalan

– Misteri Nisan Berkepak

 

Khas buat subscriber MistisFiles.

 

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us

The Secret Cypher in The Epitaph of Beruas Kings

nisanberuas

 

 

Lebih kurang 300 tahun sebelum kedatangan Sultan Muzaffar Syah I ke Perak, di sana ada raja-raja yang memerintah sekitar jajahan Beruas dan Manjung.

Ini kerajaan besar, siap dengan konsep ‘city-state’ dan sistem raja-raja.

Apabila sultan tiba di Perak,di Kampung Kota, Beruas telah bersemadi batu-batu nisan pemerintah-pemerintah Beruas dengan gaya ukiran yang tidak biasa.

Ia memiliki ukiran khas yang dilabel sebagai ‘Batu Nisan Aceh’. Namun bukanlah ini bermakna ia adalah berasal dari Aceh. Malah gaya ukiran ini ada pada batu nisan ratu-ratu Patani.

Sebenarnya, ukiran batu nisan ini menyembunyikan seakan-akan ‘lambang’ atau kod dalam bentuk piktogram; untuk menerangkan beberapa maksud tersirat. Sebahagian kod ini tersembunyi di dalam Prasasti Minye Tujoh. Ia seakan-akan cypher yang menerangkan kedudukan, asal-usul atau situasi pada masa silam.

Srikandi, akan membawakan anda rahsia yang jarang-jarang diketahui pada abad ini, di setup beribu-ribu tahun ke belakang, oleh raja-raja Melayu bagi menyembunyikan sesuatu, di dalam rekabentuk batu nisan yang aneh.

 

 

 

 

 

 

 

bruastombcypher

 

 

 

 

Dalam artikel ini, Srikandi akan membawa anda menelusuri:

– Keluarga Bharubasa yang misteri

– Keluarga pemerintah Grahi, Ligor dan Langkasuka

– Keluarga pemerintah Champa, Pasai dan Aceh

– Keluarga pemerintah Kedah Tua dan Beruas

– Siapakah waris Merong Mahawangsa?

– Raja Maimun dari Kedah Tua

– Waris puaka dari Panglima Che Man Negeri Tanah Merah

– Negeri Benam di utara

– Ritual kematian Jayavarman II

– Tradisi kematian Orang Laut dan emperor-emperor Melayu purba

– Kod kematian dan tarian animisme

– Kubur purba keluarga bangsawan Melayu di tebing Sungai Kra

– Petunjuk misteri dari  Gerbang Kota Setar

– Siapakah waris takhta Negeri Benam, Kemboja dan Langkasuka?

– Dapunta Sailendra dengan kerabat Benam dan Grahi

– Raja Melayu menyembunyikan rahsia keturunan

Oleh kerana isi artikel yang agak panjang, Srikandi telah membahagikannya kepada 3-4 artikel yang dilabel sirinya sebagai “The Secret Cypher”.

 

Khas buat subscriber MistisFiles.

 

 

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us