Evolusi Jasad Sangkakala

jasadsangka

 

Sang Pengaturcara… dengan segala Kebesaran-Nya, telah mencipta alam ini melalui proses pengembangan. Mengapa ia berlaku demikian, ada sebabnya.

Bila disebutkan mengembang, ia akan bermula dari satu titik kecil, kemudian membesar dan membesar. Oleh kerana pengembangan itu memiliki halaju tertentu, maka ia membentuk satu laluan panjang yang semakin membesar.

Sepanjang beberapa bilion tahun yang berikutnya, kawasan jirim Alam Semesta yang sedikit lebih padat (yang diagihkan hampir seragam) mula tertarik secara graviti antara satu sama lain. Oleh itu, ia menjadi lebih padat, membentuk awan gas, bintang, galaksi, dan struktur astronomi lain yang kerap kita perhatikan hari ini.

Inilah yang dikenali sebagai Epoch Struktur, kerana pada masa inilah Alam Semesta moden mula terbentuk. Ini terdiri daripada jirim kelihatan yang diedarkan dalam struktur pelbagai saiz (iaitu bintang dan planet kepada galaksi, gugusan galaksi dan gugusan super) di mana jirim tertumpu, dan yang dipisahkan oleh ‘teluk-teluk’ besar yang mengandungi beberapa galaksi.

 

 

KITA

ADALAH

ROH

YANG MELALUI 

ALAM YANG MENGEMBANG INI. DI DALAMNYA.

SEDANG MELALUINYA.

 

 

 

BACA SELANJUTNYA

 

 

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us

Leave a Reply